Stiri de ultima ora

Turneul Internațional Stradivarius 2020 înseamnă conexiune și merge mai departe - Dilema veche

Turneul Internațional Stradivarius 2020 înseamnă conexiune și merge mai departe -  Dilema veche
Cultura
Muzica înseamnă conexiune în ciuda distanțării! Cea de-a XIII-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius, numit PIAZZOLLA 99, continuă în acest an cu o serie de 12 concerte în România, în perioada 3-20 septembrie 2020, în aer liber.

Am sperat și am așteptat pînă în acest moment reîntîlnirea cu publicul iubitor de muzică clasică și, cu multă bucurie, dorim să anunțăm seria de concerte pe care violonistul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder Voicu, și artistul argentinian de bandoneon Omar Massa au pregatit-o pentru această ediție, a XIII-a.

Turneul Internațional Stradivarius 2020, numit „PIAZZOLLA 99”, se lansează pe 3 septembrie la Deva, în colaborare cu Teatrul de Artă, printr-un concert în aer liber, în cetatea Devei, începînd cu ora 19:00, apoi continuă la Timișoara, pe 4 septembrie, Centrul Cultural Faber, ora 19:00, Reșița, 5 septembrie, Biserica Romano-Catolică „Sfînta Treime” și în colaborare cu Teatrul de Vest, ora 20:00, Oradea, 6 septembrie, Catedrala Greco-Catolică „Sfîntul Nicolae”, ora 19:00, Cluj-Napoca, 8 septembrie, Curtea Parohiei Romano-Catolice „Sfantul Mihail”, ora 19:00, Sebes, 9 septembrie, Biserica  Evanghelică, în colaborare cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”, ora 19:00, Sibiu, 10 septembrie, Curtea Muzeului Bruckenthal, ora 18:00, Brasov, 13 septembrie, Biserica Neagră, ora 19:00, Ghimes/Bacău, 14 septembrie, Biserica Romano-Catolică, ora 19:00, în colaborare cu Asociația oameniinspira.ro și București, cu trei concerte: 16 septembrie, Sala Radio, Seria Concertelor Roz, 17 septembrie, Catedrala Sfîntul Iosif, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, ora 19:00 și 18 septembrie, Rezidența Scena9 - BRD, ora 19:00.

Turneul Internațional Stradivarius a parcurs o călătorie minunată, douăsprezece ediții pline de experiențe frumoase exprimate prin muzică, atitudine, valori și, mai presus de orice, prin apropierea de publicul tradițional, dar și cel mai tînăr și neexperimentat, iar violonistul Alexandru Tomescu, liderul acestui proiect, crede în angajamente pe termen lung, în întîlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii.

În momentul de față, sfera culturii și a lucrătorilor în cultură este sub asediul epidemiei. Întreaga industrie culturală, la nivel mondial, trece printr-o perioadă complicată, artiștii traversează situații extrem de dificile, pentru că foarte multe evenimente culturale au fost reprogramate și chiar anulate. Alte sectoare ale economiei sînt și ele grav afectate, dar diferența esențială este că în toate celelalte sectoare activitatea economică are o dimensiune clară de utilitate imediată, în timp ce sistemul cultural este un domeniu al aspirației, al emoțiilor și simbolurilor, al creării unui orizont de așteptare de care mai mult ca oricînd avem nevoie în aceste timpuri.

În acest moment ne bucurăm că a crescut consumul cultural - filmele, cărțile, muzica de operă, clasică sau de orice fel -, vizitele virtuale în muzeele lumii au fost o călătorie culturală consistentă, i-au ajutat pe oameni să reziste, le-au dat sens, le-au oferit povești, i-au făcut să rămînă împreună în lipsa contactului fizic, să se distanțeze social, dar să se apropie prin cultură.

Turneul Stradivarius 2020 își propune să meargă mai departe, iar muzica este cea pentru care acum avem, în fine, suficient timp, capacitate de apreciere și multă nevoie. Muzica înseamnă conexiune, chiar în contextul distanțării.

„2020 ar fi trebui să fie anul Beethoven… Nici nu pot să-mi imaginez cum va rămîne în istorie acest an, din păcate, cred că prea puțin va avea legătură cu muzica. Și, totuși, Turneul Stradivarius, în care pornim cu maximă prudență, dar și cu multă îndrăzneală în același timp, vine să reamintească publicului despre frumusețea uitată a vieții noastre. Deși concertele nu se vor auzi în Catedrale, așa cum plănuisem, se desfășoară în aer liber, sînt sigur că în inimile fiecăruia dintre noi, bandoneonul lui Omar Massa și vioara Stradivarius Elder-Voicu vor reverba nu doar cîteva secunde, ci multă vreme după încheierea concertului.  Cred că, o dată în plus, puterea muzicii este pusă la încercare. Va reuși ea să înalțe sufletele oamenilor, să ne facă mai buni, mai grijulii, mai recunoscători? Este pariul pe care îl punem în această ediție a Turneului Stradivarius.

Efortul din acest an pentru a continua Turneul Stradivarius a fost unul foarte greu, mai greu ca niciodată, și, în mod special, doresc să multumesc partenerilor, sponsorilor și tuturor celor care, prin efortul și încrederea lor, au făcut proiectul posibil în acest an.

Turneul Stradivarius PIAZZOLLA 99 îl dedicăm tuturor celor care sînt acolo, în prima linie, în lupta cu acest virus perfid - Covid-19, de la cadrele medicale, curieri, șoferi de taxi, ambulanță, artiști și, nu în cele din urmă, fiecăruia dintre noi, cei care, știut sau neștiut, putem ajunge în linia întîi. Gîndurile noastre bune și muzica se îndreaptă, în egală măsură, către toți cei care au trecut prin această boală sau care au trăit această experiență lîngă persoane dragi. Muzica ne poate reda speranța! Muzica înseamnă conexiune în ciuda distanțării și merge mai departe, cu fiecare dintre noi”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

Programul va avea durata de 75 de minute și va conține lucrări de Astor Piazzolla - Bruno y Sarah, Calambre, Night Club 1960, Oblivion, Libertango - revoluționează genul muzical într-o formă colorată, cu un limbaj ritmic original, spirit puternic dramatic și pasionat; Haendel  - Adagio in Re major, Bach - Aria pe coarda sol, Beethoven - Duo in do major, Massenet – Meditatia, Kreisler - Preludiu si Allegro, Porumbescu – Balada, George Enescu-Lăutarul, Omar Massa - Avincis Tango.

A Cry for Solitude este o lucrare muzicală în prima audiție și este compusă special pentru acest turneu, de către compozitorul Dan Popescu.

„Piesa A Cry for Solitude, inițial un duo pentru vioară și pian, inspirată de dialogul cu maestrul Alexandru Tomescu și compusă în perioada pandemiei, este prezentată în primă audiție în cadrul Turneului Stradivarius din septembrie 2020, într-un aranjament pentru vioară și bandoneon realizat de către Omar Massa. Strigătul și plînsul izolării se combină cu momente de reverență și de speranță datorate celor din prima linie care, în ciuda provocărilor, cu stoicism și curaj, ne arată ca avem puterea de a răzbate, fără însă a îi uita pe cei loviți de această pandemie dramatică. Muzica unește oamenii și ne dă speranța de a continua”,  a declarat compozitorul Dan Popescu.

Astăzi, întreaga planetă trece printr-o perioadă complicată, artiștii traversează perioade grele, publicul suferă pentru că accesul liber la artă este îngrădit, iar lupta cu un virus necunoscut este tot mai grea și mai lungă. Reglementările legislative și măsurile luate de autoritățile publice centrale și locale, în contextul epidemiei de COVID-19, ne obligă la un efort comun și al fiecăruia dintre noi, de a respecta cu strictețe recomandările autorităților. Astfel vom contribui la rezolvarea acestei situații dificile pentru întrega planetă, vom avea grijă de sănătatea noastră, a tuturor, vom fi în siguranță.

Artistul de bandoneon, de origine argentiniană, Omar Massa declară: „Cred că lumea se confruntă cu cea mai mare provocare din ultima sută de ani, un virus care, brutal, ne-a închis în case, a furat de lîngă noi oameni dragi, prieteni și care a bulversat total viețile noastre. Este o mare provocare pentru noi toți, dar trebuie să mergem mai departe. Muzica ne dă puterea și energia de a merge mai departe! Cu multă bucurie mărturisesc că abia aștept reîntîlnirea cu publicul din România, în concertele din Turneul Stradivarius. Publicul român este foarte aproape de sufletul meu și îl invit să fie prudent, să fie atent la viața lui și a celor din jur și îl aștept să trăim bucuria, emoția și să celebrăm muzica prin concertele Piazzolla 99 din Turneul Stradivarius 2020.”

Întreaga echipă a Turneului Internațional Stradivarius 2020 muncește la pregătirea acestei ediții speciale și are în vedere o serie de schimbări care ne obligă la un efort comun, care să dea încredere și siguranță. Totodată, planurile noastre vor fi în concordanță cu restricțiile impuse de autorități. Vă invităm să respectați toate regulile impuse pentru a fi cu toții protejați și sănătoși. Intrarea la concerte se va face doar pe bază de invitație și rezervare, în limita locurilor disponibile.

Dorim să mulțumim în mod special partenerilor, sponsorilor și susținătorilor noștri, care, prin efortul lor extraordinar, au făcut posibil organizarea acestui turneu. Arta are nevoie de sprijin și de încredere pentru a avea un viitor!

BRD GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE – susținătorul principal al Turneului Stradivarius 2020
dilemaveche.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus