Stiri de ultima ora

Turneu prin ţară cu volumul „TRADO“, scris la patru mâini de românca Svetlana Cârstean şi suedeza Athena Farrokhzad

Turneu prin ţară cu volumul „TRADO“, scris la patru mâini de românca Svetlana Cârstean şi suedeza Athena Farrokhzad
Cultura
Svetlana Cârstean, în studioul Adevărul Live       FOTO: Eduard Enea

„TRADO“, cartea scrisă de Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad, publicată în Suedia la începutul anului, a apărut la editura Nemira şi se lansează în cadrul unui turneu cu cele două autoare.

Conform editurii, turneul de lansare se va desfăşura după următorul program:

Bucureşti, miercuri 23 noiembrie, de la 19.30 lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (prezintă Bogdan Ghiu).

Braşov, joi 24 noiembrie, la librăria Okian, de la 16.00 întâlnire cu studenţii moderată de Adrian Lăcătuş şi de la 18.00 lansare de carte (prezintă Caius Dobrescu).

Sibiu, vineri 25 noiembrie, de la 18.00, lansare de carte la librăria Habitus (prezintă Teodora Coman).

Bucureşti, sâmbătă 26 noiembrie Five o’clock Tea&Book signing, de la 17.00, la Anthony Frost English Bookshop.

Turneul este sprijinit de Ambasada Suediei în România.

Volumul Trado a fost lansat în Suedia în aprilie 2016, în cadrul unui turneu de nouă zile, de-a lungul căruia autoarele, Athena Farrokhzad şi Svetlana Cârstean au susţinut zece lecturi publice şi dezbateri, în Stockholm, Umeå, Uppsala, Göteborg şi Malmö. Cartea a beneficiat de zeci de cronici, iar turneul a fost însoţit de apariţii la televiziunea naţională şi la radioul suedez. S-a spus că este o carte revoluţionară, care schimbă paradigma.

Trado este o carte sub formă de triptic, ce include în interior trei cărţi diferite: cartea de poeme a Athenei Farrokhzad, cartea de poeme a Svetlanei Cârstean, care include şi câteva texte din volumul Gravitaţie, precum şi o a treia carte, eseul comun despre trădare, traducere, scris şi iubire.

Athena Farrokhzad şi Svetlana Cârstean s-au întâlnit în aprilie 2012, la Biskops Arnö, în cadrul unui atelier de traducere de poezie, organizat de către ICR Stockholm, Şi-au tradus apoi reciproc cărţile de debut, Vitsvit şi Floarea de menghină, traduceri care au fost publicate în România, respectiv în Suedia, în 2013.

”Trado e o carte deschizătoare de drumuri. Prin ea e anulată, o dată pentru totdeauna, imaginea romantică a poetului ca eu suveran şi a poeziei ca îndeletnicire solitară. În sfârsit e confirmată evidenţa – aceea că nu putem citi şi scrie unii fără alţii.

Trado reprezintă o schimbare de paradigmă. Şi e firesc! În centrul sistemului solar al literaturii nu există un eu poetic individual, ci doar textul! În mod paradoxal, doar aşa îşi poate găsi locul vocea personală a poetului: vocea e efectul poemului, nu originea lui. În Trado se aud multe voci personale, aparţinându-le atât autoarelor, cât şi altor scriitori citaţi. Voci care formulează, fiecare în felul ei, paradoxurile scrisului, ale traducerii şi ale vieţii: « Traducerea începe cu dorinta de a distruge. Textul tradus e un corp cu cicatrici ascunse. »

Detronarea eului poetic individual are loc aici nu printr-un manifest despre cum ar trebui să fie poezia sau prin aplicarea unei ambiţii programatice de a « scrie împreună ».

Trado e un sistem de texte în care cititorul se poate orienta liber între trei cărţi identice ca formă: una semnată de Athena Farrokhzad, alta de Svetlana Cârstean, o a treia scrisă de amândouă.

E imposibil de spus cine deţine proprietatea asupra textului. Cele care l-au scris? Eu, care-l citesc? Mai curând e vorba de o întâmplare la care participăm cu toţii.” 

(Maria Küchen, Sydsvenskan, 19 aprilie 2016)

Athena Farrokhzad (născută în 1983) este poetă, critic literar, autoare de piese de teatru şi traducătoare. Predă cursuri de scriere creativă. Cartea sa de debut, Vitsvit, a apărut în 2013 la editura suedeză Albert Bonnier, iar traducerea în limba română, realizată de Svetlana Cârstean,  a fost publicată în noiembrie 2013, la editura Pandora M, sub titlul Albdinalb. Vitsvit a fost tradusă în numeroase limbi şi a fost pusă în scenă de către regizoarea Farnaz Arbabi. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Svetlana Cârstean, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus.

Svetlana Cârstean (născută în 1969) este poetă şi traducătoare. Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguţ şi  Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în 2015 volumul Gravitaţie, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus