Stiri de ultima ora

Tulcea și RowmaniaFEST sărbătoresc Unirea

Tulcea și RowmaniaFEST sărbătoresc Unirea
Cultura
RowmaniaFEST va sta acest an sub semnul Centenarului Marii Unirii. Derulată între 31 august – 2 septembrie, a opta ediție a festivalului va marca lansarea la apă, la Tulcea, a Flotilei România Centenar, al cărei parcurs internațional va continua cu Londra (8 septembrie) și București (21 – 23 septembrie).

Flotila este alcătuită din șase ambarcațiuni care reprezintă, simbolic, regiunile istorice care au revenit „acasă”, pe rînd, în Anul Marii Uniri, respectiv: Basarabia (martie 1918), Bucovina (noiembrie 1918), Dobrogea (noiembrie 1918), Transilvania, Moldova, Muntenia (1 decembrie 1918). Bărcile au fost construite la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă mai păstrează meșteșugul marangozeriei (construcția și reparația bărcilor tradiționale).

„Delta noastră, cu forma ei de inimă, colectează de fapt, prin intermediul Dunării, toate apele curgătoare din toate provinciile țării. Fiecare picătură de apă din rîurile României ajunge la un moment dat în marea inimă verde a Deltei, înainte de vărsarea în mare. Flotila Centenar este mesajul nostru de unire, transmis din inimă, pe apă, din Tulcea către concetățenii noștri și către lumea întreagă. Salutul nostru pentru Marea Unire.” – Ivan Patzaichin

Festivalul va prezenta publicului tulcean Flotila Centenar, pe Faleza Dunării, iar manifestările încep de vineri dimineață la ora 9:00, la Mila 23, cu plecarea ambarcațiunii Dobrogea, care va porni în marș spre Tulcea, în amonte, cu un echipaj aflat sub comanda lui Ivan Patzaichin, secondat de Toma Simionov și marangozul Paul Vasiliu, constructorul Flotilei. Pentru a-i primi cum se cuvine, deținătorii de ambarcațiuni cu vîsle din Tulcea sînt invitați să coboare pe Dunăre, în jurul orei 18, să întîmpine ambarcațiunea, la ieșire Canal 36, și să vîslească alături de ea, în amonte, ultimele 2 mile ale călătoriei sale pînă la debarcaderul RowmaniaFEST. Este deja al treilea an în care invităm deținătorii de ambarcațiuni cu vîsle să participe la această defilare cu campioni, și sperăm că nu doar tulcenii vor răspunde chemării noastre!

Echipajul care va vîsli de dimineață pînă seara, cei aprox. 40 de km de la Mila 23 pînă la Tulcea, va fi cel care va intra în Competiția Tamisei, la Londra, pe 8 septembrie, unde va acoperi o distanță asemănătoare (22 mile marine), însă acolo cursa va fi mai puțin dificilă, pentru că se va vîsli în aval. Un moment special ROWmania va fi reîntîlnirea de la Tulcea dintre Ivan Patzaichin și vechiul său rival devenit bun prieten, canoistul maghiar Wichmann Tamás, care împlinește 70 de ani în zilele Festivalului. Un mare sportiv, multiplu campion mondial și dublu medaliat la Jocurile Olimpice, acesta este o legendă a sportului în țara sa. Pentru context, Institutul Maghiar Balassi, partener de nădejde al Festivalului, prezintă expoziția foto „Istoria canotajului maghiar”.

Pe lîngă concursurile de canotcă pe Dunăre și Lacul Ciuperca, Festivalul găzduiește din nou seri de film în Piața Civică: Acasă la tata (2015, r. Andrei Cohn, comedie) și România neîmblînzită (2018, r. Tom Barton-Humphreys, documentar).

Scena Rock’n’Row prezintă nume mari ale rock-ului românesc: Luna Amară, Proconsul, The Mono Jacks, Trooper, Jurjak și Nagy János Trio. Lansarea de vineri seara va fi luminată de artiștii focului de la Drum ’n’ Fire, care jonglează cu flăcările în ritm de tobe.

Sîmbătă îi vom întîmpina pe participanții la Tour International Danubien (TID), cei care vîslesc de două luni pe traseul de peste 2500 de km pe care se întinde Dunărea, de la izvoare și pînă la vărsarea în Marea Neagră.

Duminică, participanții la Festival sînt invitați, la Hotel Esplanada, alături de specialiști în arhitectură, peisagistică, operatori de turism și reprezentanți ai autorităților locale, la o sesiune de discuții în timpul conferinței „Peisajul cultural din Deltă – ajută sau periclitează turismul?”, care va atinge teme precum: rolul peisajului cultural în turism, inițiativa ARBDD de modernizare a legislației privind urbanismul și arhitectura locală, cum se poate construi modern și pune în valoare, simultan, tradițiile arhitecturii deltaice.

În avanpremiera Festivalului, pe 25-26 august s-au desfășurat etapa națională de triatlon și MiniTri – Delta Rowmania Triathlon (a şasea ediție) și Cupa ETU pentru tineret (a patra ediție), ale căror rezultate sînt disponibile pe www.deltatriathlon.ro .
dilemaveche.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus