Stiri de ultima ora

Toamna se numără veştile bune la „Nottara”.

Toamna se numără veştile bune la „Nottara”.
Cultura
Miercuri, 11 septembrie 2013 la sala „George Constantin” a Teatrului „Nottara” a avut loc conferinţa de presă în cadrul căreia instituţia de cultură a anunţat deschiderea stagiunii 2013 – 2014. La conferinţă, au participat criticul de teatru Marinela Ţepuş – directorul Teatrul „Nottara”, şi regizorii Alice Barb şi Diana Lupescu.

Deschiderea oficială a stagiunii va avea loc pe data de 21 septembrie, cu spectacolele Un pic prea intim, la sala „Horia Lovinescu” şi Comedie de modă veche, la sala „George Constantin”. În această stagiune, ne bucurăm atât de premiere, cât şi de spectacole jucate cu succes, în ultimii ani şi apreciate de publicul larg, din ţară şi din străinătate.

Noutăţile repertoriului sunt cele trei premiere: Matrimoniale de Lia Bugnar, regia: Diana Lupescu; Mobilă şi durere de Teodor Mazilu, regia: Alice Barb şi Un pic prea intim de Raijiv Joseph, regia: Cristi Juncu. Montările vor ieşi la rampă în luna octombrie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul „Nottara”. Regizorii celor trei producţii au împărtăşit o parte din gândurile lor. Jurnaliştii prezenţi au vizionat fragmentul pus în scenă din Matrimoniale, pe care l-au urmărit în lectură, la conferinţa de presă din luna iulie.

Un alt eveniment al acestei toamne o constituie prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care se va defăşura în perioada 12 – 19 octombrie 2013. Manifestarea este organizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER, dar şi cu cel al partenerilor şi al sponsorilor. „Am creionat un proiect inedit care va cuprinde nu doar spectacole de teatru, ci şi lansări de carte, colocvii, spectacole-lectură cu acces liber şi un eveniment stradal dedicat tuturor trecătorilor. Timp de opt zile, teatrul va îmbrăca «haine de festin», cu scopul de a revitaliza comedia bulevardieră”, declară Marinela Ţepus. Festivalul propune două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, vor intra în competiţie spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei. Cu alte cuvinte, se încearcă ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, prezintă, pe lângă spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

Printre proiectele acestui an, se numără şi parteneriatul cu Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) care are drept scop promovarea tinerilor regizori şi actori, pentru care implicarea în activitatea unui teatru profesionist înseamnă dezvoltarea capacităţilor personale, identificarea unor modele şi debutul unor frumoase ucenicii. În fiecare marţi seara, la Sala „George Constatin”, va fi găzduit câte un spectacol al studenţilor de la UNATC şi anume: examene de licenţă Actorie, de licenţă Regie precum şi spectacole de Master Actorie şi Regie.

În plus, instituţia lansează în acest an seria spectacolelor-lectură cu titlul „Spectacolul începe cu o lectură”, proiect la care participă studenţii UNATC în colaborare cu actorii teatrului.

Studenţilor de la secţiile de Actorie, Scenografie şi Regie din cadrul UNATC li se alătură şi cei de la Teatrologie care vor colabora cu Secretariatul literar şi Departamentul Marketing.

Dorim ca Teatrul „Nottara” să beneficieze de o infuzie de tinereţe, aşa cum dorim ca noile generaţii de artişti şi teoreticieni ai teatrului să aibă parte de experienţe minunate alături de artişti talentaţi, profesionişti şi cu experienţă.

Pentru spectacolele din luna septembrie, biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Casa de bilete, deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, de pe B-dul Magheru nr. 20. Telefon: 021.317.41.01. 
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus