Stiri de ultima ora

Timiș: Tony Allen, unul dintre fondatorii afrobeat-ului, și Royksopp, la Festivalul Plai

Timiș: Tony Allen, unul dintre fondatorii afrobeat-ului, și Royksopp, la Festivalul Plai
Cultura
Festivalul Plai, recunoscut în plan internațional ca fiind un spațiu al multiculturalității, aduce la cea de-a XII-a ediție, care se va desfășura în luna septembrie, la Muzeul Satului Bănățean, artiști precum Tony Allen, unul dintre fondatorii afrobeat-ului, și Royksopp (DJ set).

Tony Allen, cel despre care se spune că fără el "nu ar exista Afrobeat", este considerat de muzicieni ca fiind probabil cel mai important toboșar ce a trăit vreodată. A înregistrat 72 de albume, iar acum, la 77 de ani, Tony va urca pe scena festivalului Plai cu cel mai recent proiect al său, "A Tribute To Art Blakey & The Jazz Messenger".

Tamikrest a crescut în sudul deșertului Sahara și a decis că va deveni un avocat pentru poporul tuareg care este marginalizat de decenii. Pentru a-și transmite mesajul a ales calea muzicii, înființând în 2006, împreună cu câțiva prieteni din orașul Kidal (nordul Mali), trupa Tamikrest, pentru care mesajele prioritare sunt unitatea, educația, dezvoltarea și pacea.

Chassol (Franța) aduce la Festivalul Plai 2017 sunetele naturii — păsări, vânt, apă, voci umane — îmbinate cu clape, tobe și proiecții, toate creionând arhitectura artistică a artistului Cristophe Chassol.

Fiul unui saxofonist și șofer de autobuz, Chassol a început conservatorul de muzică la vârsta de 4 ani și a studiat acolo următorii 16 ani. După absolvire a compus muzică de film și de teatru. Este inventatorul stilului muzical "ultrascore", care presupune crearea de muzică în jurul unor sunete naturale.

Royksopp (DJ set) urcă pe scena festivalului cu cei doi norvegieni care și-au cimentat locul în istoria muzicii electronice, înregistrările lor aducându-le numeroase albume de platină. Au remixat Coldplay, Depeche Mode, Kings of Leon și au scris muzică pentru Robyn și Lykki Li.

Festivalul Plai 2017 este organizat de voluntarii Centrului Cultural Plai din Timișoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Cel mai important festival de world music din Europa, organizat 100% de către voluntari, Plai este primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards și finalist în trei ani.

Plai a fost câștigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 — cel mai bun proiect multicultural din România, trofeul fiind înmânat de către Hans-Gert Pottering și Angela Merkel. De asemenea, a câștigat Premiului I al Galei Societății Civile 2009 la secțiunea "Artă și cultură" și Premiului I al Galei Societății Civile 2017 pentru proiectul AMBASADA la secțiunea "Dezvoltare economică și socială".
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus