Stiri de ultima ora

"The Secret Scripture" - în deschiderea BIFF 2017; Vanessa Redgrave pledează pentru film ca promotor al valorii

The Secret Scripture - în deschiderea BIFF 2017; Vanessa Redgrave pledează pentru film ca promotor al valorii
Cultura
Celebra actriță britanică Vanessa Redgrave a pledat, miercuri seară, pentru rolul de promotor al valorii pe care îl are în contemporaneitate filmul.

"În astfel de vremuri, ca acestea pe care le trăim, cineaștii și cinefilii iubesc filmele și muzica și scenariul și imaginea, și iubesc munca grea încorporată în film. (...) Asta este ceea ce ne face să mergem mai departe, să ne amintească de valorile noastre, de decență, de onestitate, de ce vrem să sărbătorim, așa cum o facem și în seara aceasta", a spus Redgrave la Gala de deschidere a ediției din 2017 a Festivalului Internațional de Film de la București — BIFF 2017, desfășurată la sala "Elvire Popesco" de la Institutul Francez din București.

O producție irlandeză în regia lui Jim Sheridan, "The Secret Scripture" aduce în prim-plan două figuri de referință din diferite generații ale cinematografiei: Vanessa Redgrave, distinsă cu numeroase premii, precum Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, și Rooney Mara, nominalizată pentru cea mai bună actriță la Premiul Oscar (2011), la Cannes și la Globul de Aur (2015). Cele două sunt secondate de Theo James, Eric Bana și Omar Sharif Jr.

Actrița a fost însoțită de fiul său, Carlo Nero, care a invitat spectatorii să vină joi seară la Cinema Muzeul Țăranului, la proiecția documentarului britanic "The Sea Sorrow", regizat de Vanessa Redgrave, care prezintă într-o viziune poetică drama refugiaților.

O meditație extrem de personală și dinamică asupra crizei globale a emigranților prin ochii și vocile militanților și ale copiilor, filmul, care marchează debutul regizoral al celebrei actrițe britanice, amestecă trecutul cu prezentul, stilul de documentar cu drama, atrăgând atenția asupra importanței drepturilor omului.

La eveniment au fost prezenți, alături de principesa Maria, directorul Festivalului, Dana Dimitriu-Chelba, director de creație al BIFF 2017, Dan Drăghicescu, directorul Institutului Cultural Francez de la București, Christophe Gigaudaut, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, membri ai juriului.

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura anul acesta de miercuri până duminică, la Institutul Francez (Sala "Elvira Popescu"), și Muzeul Țăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premiera în România, gale, "workshop-uri", "master-classes" etc.

BIFF 2017 include competiția de filme de lung-metraj, competiția de scurt-metraje românești, Focus Coreea — în care sunt proiectate două filme sud-coreene actuale și proiecții speciale de filme din cinematografia recentă europeană și autohtonă.

Toate filmele înscrise în competiție sunt difuzate în premieră în România și nu au distribuire în țară.

Juriul competiției reunește nume precum Brontis Jodorowsky — actor chilian și director de teatru la Paris, Carla Vulpiani — director de programe la Festivalul Internațional de Film de la Milano, Franziska Petri — actriță de origine germană, aclamată pentru extraordinara performanță în Izmena/Betrayal , în regia lui Kirill Serebrennikov, Laurențiu Damian — regizor de film documentar și de ficțiune, critic de film, doctor în cinematografie și media și Paolo Genovese — regizor și scenarist italian, distins în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de film Tribeca și Cel mai bun film în cadrul premiilor David di Donatello, pentru filmul Perfect Strangers , Irina Nistor.

Acestora li se alătură juriul de critici de film format din Manuela Cernat — profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale , Giulia Dobre — antropolog vizual la Radio România și Ionuț Mareș — jurnalist și critic de film și, totodată, selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara și al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe.

BIFF 2017 prilejuiește lansarea, joi, la Cinema "Elvira Popescu", a cărții — eveniment a regizorului Lucian Pintilie, "Bricabrac" — o ediție revizuită și adăugită de autor. Cartea, publicată de editura Nemira, a fost declarată "cea mai bună carte străină" de către Sindicatul Criticilor de Cinema din Franța în 2010 și include povești ale marilor spectacole și filme ale regizorului Lucian Pintilie, dar și confesiuni, pagini de jurnal de regie și cronici de film.

Organizat de Fundația CHARTA, BIFF 2017 are loc cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la București, al Ambasadei Franței, al Institutului Francez, al Institutului Italian de Cultură și al Muzeului Țăranului Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Festivalul este susținut de Primăria Capitalei prin ArCuB, de Ministerul Culturii și Identității Naționale, de Institutul Cultural Român, de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Dacin Sara.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus