Stiri de ultima ora

Teatrele bucureştene deschid stagiunea 2013-2014 cu spectacole în premieră

Teatrele bucureştene deschid stagiunea 2013-2014 cu spectacole în premieră
Cultura
Teatrele bucureştene, atât cele de stat cât şi cele independente, au ales să deschidă stagiunea 2013-2014, în marea lor majoritate, cu spectacole noi, în premieră.

Teatrul Naţional din Bucureşti va prezenta pe 22 septembrie, pe scena Sălii Mici, în premieră oficială, una dintre cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, "Omul care a văzut moartea", în regia lui Dan Tudor, cu o distribuţie din care nu vor lipsi tânărul nominalizat la ultima ediţie a Premiilor UNITER la categoria cel mai bun actor - Lari Giorgescu, Ilinca Tomoroveanu, Costel Constantin, Marius Bodochi, Florentina Ţilea şi Răzvan Oprea.

Teatrul Nottara îşi deschide noua stagiune pe 21 septembrie cu "Comedie de modă veche" şi avanpremiera spectacolului "Un pic prea intim" de Raijiv Joseph, regia Cristi Juncu, care va avea premiera oficială alături de alte două spectacole - "Matrimoniale" de Lia Bugnar, regia Diana Lupescu, şi "Mobilă şi durere" de Teodor Mazilu, regia Alice Barb, în intervalul 12-19 octombrie, în cadrul Festivalului Internaţional "Fest(In) pe Bulevard".

"Tipografic majuscul" de Gianina Cărbunariu va fi cea dintâi premieră a noii stagiuni de la Teatrul Odeon, primele reprezentaţii urmând să aibă loc pe 20 şi 21 septembrie la Sala Studio, de la ora 19,30. Spectacolul este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european "Vieţi paralele - Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete".

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă, în debutul stagiunii, în cadrul programului "Teatrul în afara Teatrului" seria de proiecte culturale ce se înscriu în "Programul de ilustrare prin teatru a tradiţiilor iudaice", un program de familiare a publicului spectator cu obiceiurile şi spiritul sărbătorilor evreieşti. Primele două reprezentaţii în afara sălii de spectacol, cu momente artistice din repertoriul actual, vor avea loc pe 19 septembrie, de la orele 13,00 şi 16,00. Primul spectacol în sală, "Nuntă cu divorţ" după Şalom Alehem, regia Dan Tudor, va fi prezentat pe 22 septembrie.

Teatrul independent Unteatru, deşi nu a avut vacanţă pe timpul verii, vine şi el la acest nou început de stagiune, pe 20 şi 21 septembrie, cu avanpremiera spectacolului "Retox" de Eugen Jebeleanu, cu un concept scenic semnat de Yann Verburgh.

Spectacolul "Orfani" de Dennis Kelly, în regia Elenei Morar, un thriller psihologic despre realitatea contemporană, reprezintă debutul, pe 21 şi 22 septembrie, a Teatrului ACT în stagiunea 2013-2014.

Teatrul Bulandra a ales să-şi deschidă stagiunea 2013-2014 cu spectacole cunoscute şi apreciate de public. Astfel, pe 28 septembrie, la Sala Ciulei, va fi prezentat spectacolul "Mamouret" de Jean Sarment, în regia lui Dinu Cernescu, urmând ca pe 29 septembrie să se joace "Meşteşugul vieţii" de Hanoch Levi, în regia lui Felix Alexa, iar la Sala Toma Caragiu se va juca "Triumful dragostei" de Pierre de Marivaux, în regia lui Alexandru Darie.

Teatrul de Comedie din Bucureşti deschide noua stagiune cu patru dintre cele mai apreciate spectacole ale stagiunilor anterioare - "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija (18 septembrie), "Revizorul" de N.V. Gogol, în regia lui Horaţiu Mălăele (19 septembrie), "Spiritul de familie" de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan (20 septembrie), şi "Avarul îndrăgostit" după Moliere, în regia lui Vlad Massaci (22 septembrie).

Teatrul Metropolis şi-a deschis noua stagiune la începutul lunii septembrie cu premiera spectacolului "Sex" de Rob de Graaf, în regia lui Claudiu Goga.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus