Stiri de ultima ora

Suceava: Concursul Lira de aur la a 35-a ediție

Suceava: Concursul   Lira de aur   la a 35-a ediție
Cultura
Sala Dom Polski din Suceava a găzduit, vineri, deschiderea oficială a celei de-a 35-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală Lira de aur , care se va desfășura în perioada 23-25 mai.

Alexandra Veronica Bejinaru, directorul Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu Suceava, a declarat în cuvântul de deschidere al evenimentului că Lira de aur este unul dintre cele mai valoroase concursuri ale Europei.

La deschiderea oficială au fost prezenți primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Rădulescu, șeful IȘJ Suceava Gheorghe Lazăr, consilierul local și membru al Consiliului de Administrație al Colegiului de Artă Suceava, Dan Roibu, precum și muzicologul Viorel Munteanu, de la Universitatea de Arte George Enescu Iași, în calitate de președinte al juriului.

Sunt convins că juriul poate alege talente care duc mai departe, din Suceava, bogăția și spiritualitatea pe care toți tinerii din ziua de azi o au. Suntem foarte încântați de numărul mare de concurenți înscriși în cadrul acestei competiții , a spus Munteanu.

Cocursul internațional se desfășoară sub egida Asociației Culturale Lira de Aur , în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, IȘJ Suceava, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei și Uniunea Polonezilor din România.

În concurs, programat a se desfășura pe secțiunile pian, instrumente de coarde, instrumente de suflat și percuție, s-au înscris 105 elevi din România și Republica Moldova.

La Secțiunea pian, din juriu fac parte conf. univ. dr. Doina Grigore, solist, de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, conf. univ. dr. Csiki Boldizsar, solist, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca și lect. univ. dr. Toma Popovici, solist de la Universitatea Națională de Muzică din București.

La Secțiunea instrumente de coarde, din juriu fac parte prof. univ. dr. Remus Azoiței, vioară , solist de la Academia Regală de Muzică din Londra, lector univ. dr. Sebastian Vârtosu, violoncel, solist de la Universitatea de Arte George Enescu Iași, membru al cvartetului Gaudeamus , prim-solist al Filarmonicii Brașov și lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu, chitară, solist, de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași.

La secțiunea instrumente de suflat și percuție, membrii juriului sunt prof. Matei Alexandru Ioachimescu, flaut, solist și profesor al Academiei Bow Up din Viena, membru al Ansamblului Green Thing din Viena, prof. Aurel Oroșanu, oboi de la Filarmonica Moldova din Iași, Horia Ștefan Dumitrache, clarinet, solist, membru al Orchestrei de camera Laboratorium din Elveția și al Ansamblului Klangforum din Viena și prof. univ. Gheorghe Mușat, trompetă de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca.

Gala Laureaților va avea loc duminică, începând cu ora 12,00, la Dom Polski Suceava.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus