Stiri de ultima ora

STUDIU Omul primitiv folosea unelte din piatră pentru a mânca măduva din oasele animalelor

STUDIU Omul primitiv folosea unelte din piatră pentru a mânca măduva din oasele animalelor
Cultura
În studiul lor, publicat în jurnalul ştiinţific PLOS ONE, cercetătorii de la TAU şi de la Universitatea din Roma, Italia, în colaborare cu Universitatea din Tübingen, Germania, au descoperit că uneltele erau folosite pentru a sparge oase deschise de bovine, căprioare şi gazele pentru a extrage măduva osoasă nutritivă, cu bogat conţinut caloric.

Aplicând metode ştiinţifice avansate, echipa a descoperit funcţia a 53 de instrumente găsite în situl preistoric Revadim din sudul Israelului.

Aceste instrumente sunt pietre de silex, cu o margine ascuţită, utilizate probabil de speciile târzii Homo erectus.

Echipa a detectat unele deteriorări substanţiale la nivelul marginilor în cazul multora dintre pietre, ca urmare a zdrobirii materialelor dure, pe unele fiind descoperite reziduuri de oase de animale.

În urma utilizării unor replici realizate din pietre colectate din zonă pe oase de animale decedate au fost observate aceleaşi rezultate ca cele constate la pietrele originale.

Astfel de unelte, inventate în Africa cu aproximativ 2,6 milioane de ani în urmă şi timp de peste 2 milioane de ani, au fost descoperite de asemenea în Europa şi în Asia, studiul recent relevând modul lor de utilizare.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus