Stiri de ultima ora

Se împlinesc doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale: a fost închinată Unirii, Înălțării, Eroilor și Sfinților

Se împlinesc doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale: a fost închinată Unirii, Înălțării, Eroilor și Sfinților
Cultura
Peste o săptămână, miercuri 25 noiembrie 2020, se împlinesc 2 ani de la momentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale, informează Basilica.ro

Sfințirea catedralei în Anul Centenar a însemnat consacrarea ei în primul rând lui Dumnezeu și Sfântului Apostol Andrei, apoi neamului aflat sub ocrotirea lor: eroilor care și-au dat sufletul pentru țară, făuritorilor Marii Uniri și sfinților care au răsărit din pământul românesc.

Desigur, evenimentul a fost unul istoric pentru că a marcat 100 de ani de România, însă profunzimea momentului depășește granițele istoriei. Se împlinea un ideal mai vechi decât Unirea, de pe vremea regelui Carol I.

Eroii și Sfinții

Toți eroii români au intrat în catedrală cu o seară înaintea sfințirii. Patriarhul României a așezat în piciorul Sfintei Mese, într-un gest cu valoare de simbol liturgic şi patriotic, lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți și s-a rugat pentru sufletele lor.

Duminică, 25 noiembrie 2018, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfinţit altarul închinat Înălțării Domnului (Ziua Eroilor) și Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

În cadrul ceremoniei, sfinții români au fost invitați în altarul național prin așezarea în piciorul Sfintei Mese a unor fragmente din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și ale Mucenicilor de la Niculițel.

Cinci zile mai târziu a fost celebrat primul hram al Catedralei. A slujit Patriarhul Teofil al Ierusalimului care a adus în dar semne văzute ale prezenței unui alt sfânt român la catedrală: fragmente din moaștele Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul și un epitrahil pe acesta care l-a purtat în timpul vieții.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus