Stiri de ultima ora

Sculpturile în sticlă ale artistului Ioan Nemţoi şi-au încheiat periplul londonez

Sculpturile în sticlă ale artistului Ioan Nemţoi şi-au încheiat periplul londonez
Cultura
Expoziţia „Sculptură în sticlă” a artistului Ioan Nemţoi s-a încheiat la galeria „Brâncuşi” de la sediul Institutului Cultural Român din Londra. Deschisă pe 8 noiembrie cu mare succes de public, expoziţia a cuprins o selecţie generoasă de lucrări ce fac trecerea de la arta decorativă la sculptură.

Expoziţia a fost închisă, la Londra, în prezenţa artistului Ioan Nemţoi, a curatoarei Mariana Nemţoi şi a Sylwiei Krason, fondatoarea şi editoarea şefă a revistei de artă contemporană „Contemporary Lynx“. Aceasta a fost prima colaborare a ICR Londra cu revista britanică, unul dintre cei mai activi promotori ai artei est-europene în Marea Britanie, în vederea promovării creativităţii româneşti în rândul unui public nou şi divers. În cadrul evenimentului, Sylwia Krason i-a invitat pe cei prezenţi în fascinantul univers artistic al celui ce, deseori, a fost supranumit „Brâncuşi al sticlei”, dialogând cu acesta pe marginea bogatului simbolism al lucrărilor sale şi a procesului de creaţie.

„Sculptură în sticlă” a fost cea de-a treia personală a artistului în Marea Britanie, după expoziţiile de la the.gallery@oxo, Oxo Tower Wharf din Londra şi cea de la sediul companiei McLaren din Woking, inaugurat în 2004 în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a. Proiectul a făcut parte dintr-un turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expoziţiilor de la Paris şi Bruxelles din toamna anului trecut şi continuând cu itinerarea ei la Copenhaga în luna februarie.

Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti români ai momentului, adesea supranumit „Brâncuşi al sticlei”. Lucrările sale se regăsesc în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, ASR Principesa Margareta a României, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roşu de Nemţoi”, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus