Stiri de ultima ora

Șapte monumente istorice ce pot fi revitalizate acum cu finanțare nerambursabilă

Șapte monumente istorice ce pot fi revitalizate acum cu finanțare nerambursabilă
Cultura
Apelul de proiecte privind restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice lansat pe 5 iunie 2019 de Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale (MCIN) reprezintă o oportunitate unică de a reabilita și valorifica clădirile istorice din România

Actualizat: 14.06.2019 - 19:34

Programul RO-CULTURA este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, iar bugetul total al prezentului apel de proiecte este de 16.000.000 Euro. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsă între 200.000 și 2.000.000 Euro, reprezentând 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

În portofoliul Artmark Historical Estate se regăsesc în acest moment 33 de monumente istorice din România, 23 de clasa B și 10 de clasa A. Zece dintre acestea se află în București. Iată șapte exemple de monumente istorice din țară al căror cost de restaurare se încadrează în valoarea maximă impusă de prezentul Apel de proiecte și poate fi acoperită în proporție de 80% prin sprijinul financiar nerambursabil. Prin conversia în spații cu destinație culturală, aceste imobile istorice pot fi redate circuitului public și valorificate cultural și economic.

1.       La 30 km de București – "Palatul de Piatră" Udriște Năsturel

Singurul monument de arhitectură civilă românească din sec. XVII, ridicat în întregime din piatră, palatul Udriște Năsturel constituie o oportunitate de investiție de neratat. Proximitatea Capitalei, prețul de vânzare redus recent la 850.000 Euro, terenul generos de aproape 4 hectare, încărcătura istorică, valoarea arhitecturală și unicitatea ansamblului creează premisele dezvoltării unei afaceri profitabile în domeniul evenimentelor artistice sau culturale.

2.       La 28 km de București – Conacul Oteteleșanu

Monument istoric de clasă B, conacul Oteteleșanu din Grădinari, județul Giurgiu, are o vechime de peste 120 de ani și o istorie pe măsură. Terenul de 1,53 hectare, pe malul râului Argeș, apropierea de pădure, stilul eclectic cu influențe neoclasice, priveliștea de vis și costul de achiziție de 360.000 Euro constituie atuurile transformării proprietății într-un centru de evenimente.

3.       București – Casa arhitectului Dimitrie Maimarolu

Imobilul din strada George Vraca nr. 6 a fost construit de reputatul arhitect în 1897, ca reședință proprie. Monumentul de clasă B, cu o fațadă eclectică și o poziționare ultracentrală, creează premisele ideale implementării unui centru cultural de un mare rafinament. Prețul de vânzare este de 1.100.000 Euro.

4. Maramureș - Castelul Géza Teleki, reședința de vară a conților

Cu o valoare istorică impresionantă și un preț de vânzare de numai 275.000 Euro, acest castel de secol XIX este clasat ca monument istoric de valoare națională și universală, clasa A. Proximitatea față de granița vestică a țării, natura înconjurătoare, arhitectura deosebită și versatilitatea în conversia imobilului constituie puncte forte pentru crearea unui centru de evenimente sau instituții muzeale.

 5. Sibiu - Casa Negustorească cu rădăcini din secolul al XIV-lea

Capitală europeană culturală în 2007, Sibiul a devenit o atracție turistică majoră în ultimii ani. Casa de față, monument de clasă B, este situată chiar în centrul orașului. Amplasarea într-o zonă pitorească din centrul vechi și arhitectura tipică pentru fondul construit sibian constituie atuuri pentru transformarea proprietății într-un centru de evenimente, muzeu sau alt spațiu cu funcțiune cultural-artistică. Prețul de vânzare este de doar 235.000 Euro, iar lucrările de reabilitare au fost deja demarate în 2007 (fiind momentan sistate), ceea ce va reduce din costurile finale de restaurare, deductibile prin programul de finanțare.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus