Stiri de ultima ora

RETROSPECTIVĂ 2018: Moromeţii 2 în regia lui Stere Gulea - cel mai aşteptat film al anului

RETROSPECTIVĂ 2018:   Moromeţii 2   în regia lui Stere Gulea - cel mai aşteptat film al anului
Cultura
Din distribuţia filmului au făcut parte Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), Iosif Paştina (Niculae Moromete), Răzvan Vasilescu (Cocoşilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moaşei), Florin Zamfirescu (Ţugurlan), George Mihăiţă (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan) şi Ion Caramitru (directorul şcolii). * Seria premierelor cinematografice bucureştene a fost deschisă pe 19 ianuarie de pelicula "Pororoca", în regia lui Constantin Popescu. Filmul, o dramă cu un subiect zguduitor - dispariţia unui copil într-un moment de neatenţie al tatălui, are o distribuţie din care fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu, Ştefan Raus. * "Soldaţii. Poveste din Ferentari", cu o regie semnată de Ivana Mladenovic, a fost prezentat în premieră de gală pe 2 februarie, la Cluj-Napoca, premiera bucureşteană având loc pe 6 februarie. Pelicula, cu Adrian Şchiop şi Vasile Pavel-Digudai în rolurile principale, spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască diverşi cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul. * Pe 23 februarie are premiera filmul regizat de Cătălin Saizescu, "Scurtcircuit", cu Oana Ştefănescu, Magda Catone, Georgiana Saizescu, Valentin Popescu, Nicodim Ungureanu, Maia Morgenstern, Maruca Baiasu. Filmul, potrivit regizorului, a fost gândit ca un protest civic pentru toate neregulile sistemice din România. Producţia cinematografică s-a bazat pe faptele reale petrecute în anul 2010, atunci când la Maternitatea Giuleşti a ars secţia de neonatologie din cauza unui scurtcircuit, iar şase din cei 11 copii aflaţi în incubatoare au ars. * Între 15 şi 18 februarie a avut loc prima ediţie a Nordic Film Festival, un eveniment care a adus în atenţia bucureştenilor pelicule de scurt şi lungmetraj din toate ţările nordice. Bucureştenii au avut ocazia să vadă, în cele patru zile de festival, filme ale cineaştilor nordici premiate la festivaluri precum Berlin, Chicago, Toronto, Sundance, Hot Docs şi San Sebastian, dar şi filme "de public". * Premiera de gală a filmului regizat de Corneliu Porumboiu, "Fotbal infinit", a avut loc pe 8 martie, în prezenţa unor reprezentanţi ai Generaţiei de Aur din fotbal precum Gică Popescu, Florin Prunea, Miodrag Belodedici sau Marius Lăcătuş.  

"Fotbal Infinit", un film biografic-documentar în care apare chiar şi regizorul Corneliu Porumboiu, porneşte de la ideile unui funcţionar local din Vaslui, Laurenţiu Ginghină, preocupat de aproape 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului. * Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania a adus la Bucureşti, între 16 şi 25 martie, o serie de proiecţii, dezbateri, expoziţii, concerte şi un spectacol de teatru. Filmele proiectate în festival au fost selectate în mai multe secţiuni: "Work-in-progress", "Trecutul prezent", "Caut ţară", "Cultura protestului", "În faţa legii" şi "Delicatessen". Invitaţi speciali ai evenimentului au fost regizorul Kazuo Hara şi producătorul Sachiki Kobayashi. Cei doi au prezentat şi cel mai recent documentar al celor doi, "Dezastrul din Sennan", film care a avut, în cadrul festivalului, premiera europeană. * Între 26 martie şi 1 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco a avut loc cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti - BIEFF. Desfăşurată sub motto-ul "Embracing Otherness", BIEFF a adus în 2018 la Bucureşti, pe lângă filme prezentate la festivaluri precum Cannes, Berlin sau Rotterdam, o selecţie de scurtmetraje din secţiunea European Shorts a Festivalului de Film de la Sarajevo.  

În competitivă internaţională au fost proiectate 26 de scurtmetraje "care demontează cu îndrăzneală şi fără compromisuri prejudecăţile omniprezente în discursurile din mass-media, reflectând asupra alterităţii şi propunând noi metode prin care ne putem identifica cu cei din jurul nostru". Marele Premiu BIEFF 2018 i-a fost acordat regizorului Jorge Jácome cu filmul de scurtmetraj "Flores", "pentru abordarea proaspătă şi instinctivă asupra limbajului vizual; pentru faptul că dă peste cap perspectiva obişnuită asupra interacţiunii dintre umanitate şi mediul înconjurător printr-un portret tandru al fricii implicite în refuzul umanităţii de a se înclina în faţa naturii şi pentru felul în care redă frumuseşea unei relaţii fragile în mijlocul acestui univers magic, subversiv". * Filmul documentar "România neîmblânzită", realizat de o casă de producţie britanică, dezvăluie frumuseţea sălbatică a ţării noastre surprinsă în toate cele patru anotimpuri. Documentarul, narat de actorul Victor Rebengiuc, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 13 aprilie.  

* Festivalul dedicat "romilor invizibili", European Film Week of the Invisible Roma, a adus la Bucureşti, în perioada 17 - 22 aprilie, 12 filme din 11 ţări europene. Filmele prezentate au căutat să ilustreze, printre altele curajul unei activiste ce luptă pentru drepturile romilor din Suedia, poveştile vorbitorilor de limbă romani din Austria, povestea unor copii şi tineri din Cehia care reuşesc să găsească o cale de ieşire din ghetou prin intermediul muzicii sau povestea tragică a unei poete care a trădat secretele romilor din Polonia. Printre peliculele care au putut fi văzute s-au numărat şi "Aferim!" de Radu Jude şi "Scrisori nescrise" de Pavel Brăila şi Angelika Herta. * Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a XXII-a ediţie s-a desfăşurat în Bucureşti (7 - 13 mai) şi alte şapte oraşe din România - Galaţi (11-13 mai), Târgu Mureş (18-20 mai), Râmnicu Vâlcea (18-20 mai), Timişoara (24-27 mai), Alba Iulia (25-27 mai), Iaşi (1-3 iunie) şi Sibiu (1-3 iunie).  

La ediţia din acest an au fost prezentate peste 60 de filme de acţiune, documentare, scurtmetraje, pelicule care însumează mai bine de 100 de ani de cinema (cea mai veche peliculă din colecţie este una mută, din 1914, a lui Michael Curtiz), potrivit site-ului oficial al evenimentului. Primul Război Mondial s-a numărat printre tematicile abordate de festival în secţiunea Front Comun, care a inclus filme mai vechi sau mai noi care au abordat prima conflagraţie mondială a planetei. De asemenea, FFE a prezentat şi o secţiune de filme clasice restaurate, inclusiv producţii din Balcani sau filme premiate la Festivalul internaţional de la Cannes. În cadrul festivalului au avut loc, de asemenea, sesiuni de dezbateri, întrebări şi răspunsuri, un atelier de educaţie cinematografică dedicat elevilor de gimnaziu şi tinerilor de liceu, programul de educaţie cinematografică CinEd iniţiat de Institutul Frances din Paris care s-a adresat cadrelor didactice, bibliotecarilor şi ONG-urilor cu activităţi în sfera educaţiei nonformale a elevilor de şcoală primară. * Documentarul "Licu, o poveste românească" realizat de Ana Dumitrescu, câştigător al trofeului Golden Dove la DOK Leipzig 2017, a intrat în cinematografele româneşti începând cu 24 august. "Licu, o poveste românească" este un documentar despre trecerea timpului şi despre bătrâneţe, o meditaţie despre propria condiţie şi efemeritate. La vârsta lui, Licu a rămas singur cu amintirile sale - despre familie şi momentele importante ale vieţii lui, potrivit prezentării peliculei. * În luna septembrie, pe ecranele bucureştene au fost prezentate două premiere româneşti: "Fals tratat de mântuire a sufletului" în regia lui Nicolae Mărginean (21 septembrie) şi "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" regizat de Radu Jude (28 septembrie). * A treia ediţie a festivalului Película - Latin America Film& Experience s-a desfăşurat între 12 şi 16 septembrie, la Bucureşti, publicul având posibilitatea să descopere culturile altor ţări, diferenţele şi asemănările dintre România şi zona Americii Latine. Ediţia din 2018 a adus în faţa publicului, pentru prima data, o secţiune competiţională dedicată filmelor provenite din America Latină, Peru fiind ţara focus a festivalului. Festivalul s-a concentrat pe cultura latino-americană şi a încercat să combine proiecţiile de filme cu demonstraţiile de dans, mâncare şi muzică, şi expoziţiile de fotografie cu poveştile celor îndrăgostiţi de această lume. * Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a prezentat în premieră în România, în perioada 28 septembrie - 7 octombrie, o parte dintre cele mai relevante filme de animaţie recent lansate.  

Competiţia internaţională de scurtmetraj a festivalului, cea care a decis câştigătorul Trofeului Anim'est, a cuprins 42 de animaţii scurte din cele peste 1.200 înscrise, iar secţiunea de scurtmetraj studenţesc a prezentat 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste şi personale poveşti, ieşite recent din băncile celor mai mari şcoli de animaţie din lume. Din oferta ediţiei nu au lipsit 60 de filme grupate cronologic astfel încât să evidenţieze evoluţia creativităţii, de la pionieri ai genului la producţii contemporane, incluse într-o retrospectivă a filmului de animaţie de avangardă şi experimental. Trofeul Anim'est 2018 a fost câştigat scurtmetrajul belgian "This Magnificent Cake!". Scurtmetrajul s-a înscris astfel, automat, pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, Anim'est fiind singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017. * Cea de-a noua ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest a adus în Capitală, în perioada 19-28 octombrie, cele mai importante şi premiate filme ale anului. Bucureştenii au avut posibilitatea să urmărească pe marile ecrane câştigătoarele premiilor de regie, scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă de la Cannes, filme care au avut premiera ]n cadrul festivalului. Printre peliculele care au fost proiectate la Bucureşti s-au numărat "Cold War" de Pawel Pawlikowski - premiul pentru regie, "Ayka" de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova, "Dogman" de Matteo Garrone - premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte şi "3 Faces" de Jafar Panahi - premiul (ex-aequo) pentru scenariu. Cel mai renumit regizor iranian, Asghar Farhadi, singurul regizor care a fost laureat cu două premii Oscar pentru cel mai bun film străin, a fost prezent la Bucureşti. Organizatorii i-au dedicat regizorului o secţiune retrospectivă în care au putut fi urmărite filmele "About Elly" (2009) şi "A Separation" (2012). Selecţia Les Films de Cannes a Bucarest a inclus şi filmul regizorului-cult al Cannes-ului, Nuri Bilge Ceylan, "The Wild Pear Tree", filmul semnat Spike Lee - "BlacKkKlansman", "The Man Who Killed Don Quixote", controversatul film al lui Terry Gilliam sau "Climax" al excentricului Gaspar Noe.  

Regizorul Lucian Pintilie a fost omagiat şi în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, organizatorii prezentând o integrală a filmelor fostului regizor. * Drama "Alice T.", regizat de Radu Munteanu, cu Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, a fost prezentat în premieră în România pe 9 noiembrie. Filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), de aproape 17 ani, urmărind relaţia acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescenţe complicate. Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescenţă complicată. Nu e vorba doar de problemele de la şcoală sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea, se arată în sinopsisul peliculei. * Lungmetrajul "Moon Hotel Kabul" în regia Ancăi Damian, cu Florin Piersic Jr., Ofelia Popii şi Adrian Titieni, a fost prezentat în premieră în România pe 30 noiembrie. Filmul "Moon Hotel Kabul", o coproducţie România-Franţa, ridică întrebări despre adevăr, dragoste şi preţul pe care decidem să-l plătim pentru ele. Ivan Semciuc este jurnalist de investigaţie. Cinic, el combină abil adevărul şi ficţiunea în reportajele sale. Apoi vine o zi când i se întâmplă ceva care-i afectează viaţa: la sfârşitul unei misiuni în Kabul, are o partidă de sex fără obligaţii cu Ioana, traducătoarea. Evenimentul este aparent lipsit de sens, dar a doua zi, înapoi la Bucureşti, Ivan află că Ioana a murit, găsită cu venele tăiate. Rutina de nezdruncinat a vieţii sale personale intră într-o revoluţie profundă, pe măsură ce Ioana îl bântuie moartă, mai prezentă şi mai mult decât a făcut-o în timpul vieţii, se arată în prezentarea peliculei. * Tot pe 30 noiembrie a avut premiera şi documentarul "Dacii liberi", cu o regie semnată de Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gordan. Filmul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România, potrivit sinopsisului. * Proiecţii de filme documentare româneşti, dezbateri, sesiuni de masterclass şi două expoziţii de fotografie au fost găzduite, în perioada 6 - 11 noiembrie, la cea de-a VII-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest 2018. Programul ediţiei a cuprins, pe lângă proiecţiile din cadrul secţiunilor competiţionale şi necompetiţionale, evenimente despre implicaţiile şi impactul acestui gen cinematografic în România. În secţiunea competiţională a festivalului au fost prezentate 28 de filme documentare româneşti, grupate în trei secţiuni. Pe lângă proiecţiile din competiţie, festivalul a găzduit şi o serie de secţiuni necompetiţionale, dezbateri şi sesiuni de masterclass. * Filme în premieră naţională au fost prezentate, în perioada 8-13 noiembrie, la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru publicul tânăr "KINOdiseea". În deschiderea evenimentului a fost prezentată, în avanpremieră, animaţia "Colţ Alb", în regia lui Alexandre Espigares. Din oferta evenimentului nu au lipsit lungmetraje precum "Vitello" (Danemarca, 2018, regia Dorte Bengston), "Copiii lui Genghis" (Mongolia, 2017, regia Zolbayar Dorj), "The Breadwinner / Parvana - O copilărie în Afganistan" (coproducţie Irlanda, Canada, Luxemburg, 2018, regia Nora Twomey, producător executiv Angelina Jolie), "The Falcons / Şoimii" (Islanda, regia Bragi Thor Hinriksson), "Supa Modo" (Germania, Kenya, regia Likarion Wainaina), "Los Bando" (Norvegia, Suedia, regia Christian Lo), "Captain Morten and The Spider Queen / Căpitanul Morten şi Regina Păianjen" (Irlanda, Estonia, Belgia, regia Kaspar Jancis, Riho Unt şi Henry Nicholson) şi "The Little Witch / Micuţa Vrăjitoare" (Elveţia, Germania, regia Michael Schaerer). Într-o proiecţie specială a putut fi urmărit filmul pentru copii "Străjerii", regizat de Liviu Mărghidan. * Filme pentru publicul larg şi pentru cinefilii obişnuiţi cu selecţiile festivaliere au putut fi văzute, în perioada 23-29 noiembrie, la cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Filmului German. Printre producţiile care au putut fi văzute în festival s-au numărat şi "1000 Arten den Regen zu beschreiben/1000 de feluri de a descrie ploaia", "Sommerhauser/Case de vacanţă", "3 Tage in Quiberon/Trei zile în Quiberon", documentarul "Beuys" semnat de Andres Veiel, "Der lange Sommer der Theorie/Lunga vară a teoriei" al lui Irene von Alberti sau filmele plasate în fosta Republică Democrată Germană - "Windspiel/Clopoţei de vânt" al lui Peyman Ghalambor şi "Gundermann" - Andreas Dresen. * "Dragoste 1. Câine", cel mai nou film al lui Florin Şerban, regizor cunoscut şi premiat la Berlin pentru "Eu când vreau să fluier, fluier", a avut premiera naţională pe 7 decembrie.  
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus