Stiri de ultima ora

Regizorul documentarului Colectiv: Nimeni nu a fost condamnat, victimele continuă să aştepte o compensaţie şi sistemul judiciar pare că merge în ritmul său

Regizorul documentarului Colectiv:  Nimeni nu a fost condamnat, victimele continuă să aştepte o compensaţie şi sistemul judiciar pare că merge în ritmul său
Cultura
Nimeni nu a fost condamnat, victimele continuă să aştepte o compensaţie şi sistemul judiciar pare că merge în ritmul său propriu , constată regizorul filmului documentar care poate fi vizionat pe HBO şi a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar la categoriile "cel mai bun documentar" şi "cel mai bun lungmetraj internaţional".

Descriind documentarul drept o pledoarie pentru jurnalismul de investigaţii ce reproduce imaginea celei mai mari crize politice şi sanitare din istoria recentă a României, agenţia spaniolă de presă notează că pelicula prezintă istoria din spatele incendiului care a avut loc în anul 2015 în clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu un bilanţ iniţial de 27 de morţi şi 180 de răniţi.

În lunile următoare, 37 dintre răniţi au murit în mod straniu în spitale, ceea ce a condus la o investigaţie despre posibile neglijenţe care în final a relevat o fraudă masivă şi un sistem corupt, mai scrie agenţia EFE, amintind că evenimentele au declanşat proteste de stradă care au forţat demisia prim-ministrului de la acea vreme.

Deşi mărturiseşte că nu crede că filmul său ar putea ajuta să li se facă dreptate victimelor, Alexander Nanau speră că el va servi drept referinţă că a existat un moment în care tinerii au spus gata cu corupţia şi consideră că acest caz a reprezentat un punct de inflexiune în istoria României .

În ţările postcomuniste şi postfasciste, precum România sau Spania, moştenirile cântăresc încă greu. Problema este că în continuare există politicieni care nu înţeleg munca lor ca pe un serviciu pentru cetăţean, ci ca pe o modalitate de a avea putere şi de a se îmbogăţi , remarcă regizorul, solicitat de reporterul spaniol să aprecieze care dintre cele două ţări, România şi Spania, sunt mai predispuse la corupţie.

Pe de o parte, cred că tendinţa corupţiei este aceeaşi peste tot. Un exemplu, în urmă cu câţiva ani un deputat german a fost acuzat că a furat sute de mii de euro. Diferenţa este că în Germania parlamentul i-a retras imediat imunitatea pentru a fi judecat. În România, când se întâmplă aşa ceva, deputaţii se folosesc de imunitatea lor şi sistemul judiciar nu îi poate judeca , explică Alexander Nanau.

Întrebat pe care dintre cele două categorii ale Oscarului ar dori să le câştige, regizorul a răspuns că ar dori-o pe oricare în aceeaşi măsură, adăugând că pentru el cele mai importante în atenţia pe care o primeşte această peliculă sunt victimele care aşteaptă de cinci ani să li se facă dreptate .
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus