Stiri de ultima ora

Regizoarea Adina Pintilie: „«Touch me not» înseamnă democraţie maximă pe toate planurile“

Regizoarea Adina Pintilie: „«Touch me not» înseamnă democraţie
maximă pe toate planurile“
Cultura
Filmul Adinei Pintilie (38 de ani), „Nu mă atinge-mă”, a fost selectat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, marcând o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiţia oficială a festivalului, ajuns la cea de-a 68-a ediţie. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”, Pintilie a vorbit despre ce înseamnă proiectul său, explicând că se aşteaptă să genereze dezbateri şi chiar proteste similare celor de la MŢR.

După ce a fost prezentat joi pentru prima dată la Berlinale, filmul Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă” (”Touch Me Not”) rulează în continuare în competiţie, de vineri până duminică, în ultima zi de festival.

 Într-un interviu acordat „Weekend Adevărul“, Adina Pintilie spune că aşteaptă cu nerăbdare feedback-ul spectatorilor. „Touch Me Not“ este un film despre intimitate, despre cum sunt relaţiile, despre ce înseamnă frumuseţea, despre cum arată un corp armonios, concepte care în viziunea regizoarei s-au schimbat radical în ultimii 20 de ani. Astfel, filmul a însemnat „mai  degrabă o cercetare artistică despre intimitate, în care am pus sub semnul întrebării în primul rând propriile mele idei preconcepute“, după cum spune Pintilie. 

„Touch Me Not“ sparge orice tip de tabu, vorbind despre frica de intimitate, despre reprimarea emoţiilor, dar şi despre cum ar trebui văzuţi oamenii cu dizabilităţi, într-o perspectivă deschisă, nouă, în care trebuie acceptat că aceştia se arată şi ca fiinţe sexuale. Christian, unul dintre personaje, care nu e actor profesionist şi care are o dizabilitate, spune: „Ca toţi ceilalţi, am dreptul de a mă bucura de trupul meu, de a-mi explora sexualitatea, de a mă arăta ca fiinţă sexuală. Cred că e important să arătăm că noi, oamenii cu dizabilităţi, avem aceleaşi dorinţe, vise şi răspunsuri la stimuli ca toată lumea“.

„Weekend Adevărul”: În primul rând, de ce ai ales intimitatea ca subiect central? Raportat la un viitor film, ce anume  ţi s-a părut atât de ofertant sau de atrăgător la el?

Adina Pintilie: Filmul creează o experienţă emoţională, fiziologică, mai degrabă, decât intelectuală sau raţională. Cumva cu asta lucrează filmul, cu zone care sunt foarte personale, emoţionale pentru fiecare dintre noi. De asta cred că experienţa pe care o s-o aibă spectatorul cu acest film o să fie foarte subiectivă şi diferită, de la privitor la privitor, în funcţie de ce corzi atinge sau de ce butoane apasă. În ce mă priveşte, în primul rând, filmul e o călătorie pe care am făcut-o împreună cu nişte oameni superbi care au avut un curaj extraordinar să împărtăşească cu noi, cu camera, să ne ofere accesul ăsta la viaţa lor intimă. 

Sper, când vom face o proiecţie şi în România, să reuşim să aducem şi personajele. De exemplu, Christian a fost foarte foarte pasionat de participarea la proiect pentru că şi-a dorit să vorbească direct cu publicul. Filmul ăsta e un act de comunicare direct cu spectatorul. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus