Stiri de ultima ora

Recomandări culturale pentru acest sfârșit de săptămână. Vineri începe B-FIT in the Street!. Programul festivalului

Recomandări culturale pentru acest sfârșit de săptămână. Vineri începe B-FIT in the Street!. Programul festivalului
Cultura
Recomandări culturale pentru acest sfârșit de săptămână. Vineri începe B-FIT in the Street!. Programul festivalului

Începe B-FIT in the Street!, iar programul primului weekend de festival, care se desfășoară în puncte centrale din București, include o gamă variată de spectacole mobile, spectacole fixe și ateliere susținute de artiști din Danemarca, Slovacia, Spania, Franța, Italia, Portugalia.

Recomandări culturale

Astăzi începe Festivalului International de Teatru de Stradă București - B-Fit in the Street! Până pe 5 august peste 400 de artiști din străinătate vin la București pentru a X-a ediție a festivalului.

Cu un program mai eclectic și mai dinamic ca niciodată, ediția aniversară celebrează în 2018 zece ani de existență, dar și Centenarul Marii Uniri, cu cea mai mare selecție de producții românești de până acum.

Intitulată „O poveste românească în Anul Centenarului", ediția din acest an cuprinde peste 40 de spectacole din 12 țări participante și zeci de reprezentații în zone cheie din București.

Artiști din Asia, America de Sud și Europa surprind publicul prin diversitatea limbajelor artistice: pantomimă, circ, dans, acrobație, muzică de stradă, teatru pe catalige și jonglerie cu focul. Pentru prima dată sunt incluse în programul festivalului instalații interactive care transformă locuri emblematice din București în terenuri de joacă pline de culoare, spectacole educative și ateliere pentru copii susținute de artiști români. Programul ediției aniversare mai include şi prima producție românească de mari dimensiuni care reinterpretează în premieră basmul lui Harap Alb.

La Muzeul Ţăranului Român, până la sfârşitul lunii se organizează ateliere de creativitate, pentru toate vârstele, fiecare atelier cu specificul său. Ca de obicei, ofertă mare, de la joacă până la lucruri serioase, cu lut, cu ațe și mărgele, cu foi de scris și desenat, culori multe și de toate felurile, cu umbre și vechi obiecte țărănești, cu ace prietenoase și lânuri călduroase.

De exemplu astăzi vă puteţi întâlni cu omul cu fluierul, Călin. La întâlnirea cu el veţi sta de vorbă despre fluierele românești și de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumusețează, unde și când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar și tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică. Pentru copii cu vârsta începând de la 10 ani.

Mâine va fi despre Ceramică, un meșteșug vechi. Se ştie că de la începutul timpului oamenii au modelat pământul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-și construi recipiente, unelte, piese arhitecturale,obiecte de cult etc. În prezent ceramica a evoluat la rang de artă. Veţi explora toate tehnicile de modelaj ale pământului și veti afla totul despre arta ceramică.

La Mogoşoaia puteţi admira lucrări de dimensiuni foarte mari realizate de studenții Universității Naționale de Artă din București, coordonați de profesorul și artistul Alexandru Rădvan. Expoziţia Gigantica şi-a propus să aducă arta mai aproape de comunitate şi să facă cunoscute lucrările  tinerilor artişti la care au muncit  neîntrerupt timp de aproape o lună de zile. Expoziție este inedită și foarte colorată şi poate fi vizitată până la toamnă.

La Bistriţa, ca în fiecare an în luna iulie, are loc Festivalul Internațional de Poezie și Muzică de Cameră „Poezia e la Bistrița". Inițiat din dorința de a aduce în fața publicului poezia și muzica de cameră, două genuri din ce în ce mai puțin luate în seama, festivalul sărbătorește, anul acesta, cea de-a X-a ediție, cu invitați speciali. Scriitorii Marin Mălaicu-Hondrari și Dan  Coman sunt responsabilii pentru acest proiect iar printre invitaţi se numără poeţii Constantin Acosmei, Claudiu Komartin, Angela Marinescu, Radu Vancu, dar şi invitați special cum ar fi scriitorul Mircea Cărtărescu şi regizorul Radu Afrim.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus