Stiri de ultima ora

Primele reacţii de la Berlinală, după proiecţia „Malmkrog“, regizat de Cristi Puiu: „O capodoperă plină de intesitate”

Primele reacţii de la Berlinală, după proiecţia „Malmkrog“, regizat de Cristi Puiu: „O capodoperă plină de intesitate”
Cultura
Filmul Malmkrog a avut premiera mondială vineri dimineaţă la prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Berlin, unde a deschis secţiunea Encounters, în prezenţa regizorului, într-o proiecţie cu sala plină şi minute de aplauze la final. „O dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw în celebrul cotidian britanic "The Guardian".

„Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele  lungi şi dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală şi grandioasă”, punctează şi Screen Daily.com despre Malmkrog.

„O capodoperă plină de intensitate”, scrie de asemenea site-ul culturedvultures.com, „filmul înfăţişează contradicţiile din societatea occidentală”.

„Captive ideilor retrograde şi propriului dogmatism glacial, personajele din Malmkrog par nişte fantome, incapabile de a interacţiona cu lumea exterioară. Cristi Puiu lasă să transpară într-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face să semene cu personajele din Farmecul discret al burgheziei de Buñuel.”, scrie şi site-ul francez lepolyester.com. 

În cadrul secţiunii Encounters, Malmkrog intră în competiţie cu alte 14 filme din întreaga lume. Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi  din satul Mălâncrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei şi memoriei ” – aşa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. 

 from  Shellac films  on  Vimeo .

Filmul Malmkrog beneficiază de susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române.

Cristi Puiu a regizat "Marfa şi banii" (2001), "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Aurora" (2010), "Sieranevada" (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus