Stiri de ultima ora

Pregătiri pentru Mica Unire la Iași, unde e așteptat Iohannis! Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost spălată

Pregătiri pentru Mica Unire la Iași, unde e așteptat Iohannis! Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost spălată
Cultura
La Iași se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Micii Uniri. În Capitala Moldovei, ziua de 24 ianuarie va fi sărbătorită în Piața Unirii, la fel ca în fiecare an, motiv pentru care statuia lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată unde s-a jucat prima dată Hora Unirii în 1859, a fost, miercuri, curățată.

De altfel, grupul statuar ce îl reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu și generalul Ioan Emanuel Florescu, a fost curățat cu apă caldă și cu peria de către angajații Primăriei Iași.

La Iași, vineri, în 24 ianuarie, este așteptat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și membri ai Camerei Deputaților și Senatului, precum și ambasadori.

„Ca în fiecare an în preajma Zilei Unirii spălăm statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Statuia este monument istoric. Nu este spălată cu substanţe chimice, ci doar cu apă caldă, se freacă cu periile. Nu se aplică alte tratamente deosebite tocmai pentru a nu afecta patina statuii. Toată Piaţa Unirii va fi ornată, şi nu numai, şi împrejurimile. Vor fi steaguri tricolore şi ghirlande de cetină", a declarat Laurențiu Ivan, directorul Societății Servicii Publice din subordinea Primăriei Iași.

Pregătirile pentru 24 ianuarie nu presupun doar curățarea grupului statuar. Toată Piața Unirii a fost spălată, iar în cursul zilei de joi va fi montată și scena pe care vor urca oficialitățile.

„Toată zona va fi pavoazată începând cu steaguri pe clădirea Braunstein, pe turnul central din Piaţa Unirii, pe Hotelul Unirea, precum şi pe traseul pe care îl vom parcurge cu preşedintele României pe traseul Piaţa Unirii şi Biserica Trei Ierarhi. 24 ianuarie este un eveniment naţional care trebuie sărbătorit aşa cum se cuvine, cu elemente de patriotism local, naţionalism românesc la care ţinem foarte mult. Cred că vor fi peste 5.000 de oameni, având în vedere vremea frumoasă, cu toate acestea noi am pregătit şi ceaiuri calde", a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie vor începe vineri la ora 12, în Piața Unirii, cu un concert de muzică populară. Ceremoniile religioase și militare vor avea loc începând cu ora 13, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban.

„Pe 24 ianuarie va fi prezent cel mai important nume din România, preşedintele Klaus Iohannis. Aşteptăm, şi sperăm să vină şi premierul Ludovic Orban, ambasadorul SUA, şi membri ai Guvernului. Am invitat şi membri ai Senatului, ai Camerei Deputaţilor, probabil că va ajunge şi preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ciolacu, senatori, şefi de instituţii din Iaşi, reprezentanţi ai ONG-urilor, în special cele de tineret pentru că anul acesta suntem şi Capitala Tineretului din România", a mai anunțat Mihai Chirica.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus