Stiri de ultima ora

Povestea prinţesei deocheate, la FITS

Povestea prinţesei deocheate, la FITS
Cultura
Zeci de mii de oameni pe străzile Sibiului  au venit să admire spectacolele itinerante şi concertele în aer liber din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS 2019), desfăşurat în perioada 14-23 iunie. De asemenea, spectatorii au fost încântaţi de spectacolele din programul indoor, printre acestea cap de afiş fiind "Povestea prinţesei deocheate" de Silviu Purcărete.

Unul dintre cele mai aclamate spectacole a fost „Izvorul dansului”, o colaborare între coregrafii Colin Dunne şi Sidi Larbi Cherkaoui, inspirată din ritmul şi sunetul dansului tradiţional irlandez al lui Dunne. Publicul a dăruit aplauze furtunoase trupei canadiene Machine de Cirque pentru „Stelele circului contemporan”, un spectacol fabulos în care teatrul, dansul, acrobaţiile, jongleriile şi arta contemporană s-au îmbinat armonios

Dansul israelian a fost prezent în acest prim weekend la FITS prin compania Vertigo, revenită la Sibiu cu o nouă propunere pentru publicul deja obişnuit cu excelenţa coregrafică. Noul spectacol de dans al coregrafei Noa Wertheim se axează pe dorinţa individului de a se întregi, într-o realitate fragmentată a universurilor sociale şi spirituale pline de provocări. Spectacolul „Doi în unu” antrenează atât lumea interioară, cât şi pe cea exterioară, acordând atenţie ecourilor venite din diferite direcţii în procesul de dezvoltare a relaţiilor metaforice dintre apropiere şi depărtare, sine şi celălalt.

Pentru săptămâna care urmează, organizatorii FITS au pregătit spectacole-eveniment, atât în stradă, cât şi în săli – Joy/Bucuria lui Pippo Delbono, Starea de asediu/State of Siege  de la Théâtre de la Ville-Paris şi Venezuela, de la Batshva Dance Company fiind doar trei dintre acestea. De asemenea, continuă conferinţele speciale, spectacolele-lectură şi lansările de carte, atât la Librăria Habitus, cât şi la Humanitas.

Circul contemporan va fi din nou prezent la Redal Expo cu spectacolul „All Genius All Idiot”, care face haz de absurdităţile vieţii, ilustrând comportamentele umane cele mai animalice prin intermediul unor trucuri specifice acestei arte a spectacolului. Compania Svalbard împinge limitele circului contemporan dincolo de imaginaţie, realizând o combinaţie cu elemente de teatru, dans şi muzică live în acest spectacol original care vă va surprinde prin dimensiunea de suprarealism şi talent ieşit din comun. Spectacolul „All Genius All Idiot” include elemente de chinese pole, mers pe sfoară la înălţime, stat în mâini şi acrobaţii, totul pe o coloană sonoră live.

Spectacolul „Povestea prinţesei deocheate”, multipremiat la cea mai recentă Gală a Premiilor UNITER, revine la FITS şi are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Inspirat de această tradiţie artistică japoneză, Silviu Purcărete realizează un spectacol european folosind textul, regulile şi spaţiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus