Stiri de ultima ora

Peter Handke, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe 2019, a dat afară un jurnalist care i-a adresat o întrebare politică

Peter Handke, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe 2019, a dat afară un jurnalist care i-a adresat o întrebare politică
Cultura
Austriacul Peter Handke, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe 2019, a întrerupt un interviu şi i-a spus jurnalistului să părăsească casa lui de lângă Paris drept răspuns la o întrebare despre paşaportul iugoslav care i-a fost emis în 1999, a anunţat vineri mass-media austriacă, potrivit news.ro.

Decizia Academiei Suedeze de a-l premia pentru literatură anul acesta pe Handke a stârnit critici în mai multe ţări din Balcani, acolo unde scriitorul este amintit pentru poziţia sa pro-sârbă din timpul războaielor iugoslave în anii 1990.

Agenţia de presă austriacă APA a anunţat vineri că editorul-şef pentru cultură Wolfgang Huber-Lang a simţit furia lui Handke la finalul interviului când l-a întrebat despre paşaportul iugoslav pe care scriitorul l-a primit în 1999.

"Să ne oprim acum. Vă rog să plecaţi din casă", i-a spus Handke lui Huber-Lang. "Sper să nu vă văd la Stockholm", a adăugat scriitorul.

La începutul lunii noiembrie, site-ul american de investigaţie The Intercept a relatat primul despre existenţa paşaportului, ducând la întrebarea dacă aceasta nu a fost un semn de sprijin politic pentru liderul sârb din timpul războiului Slobodan Milosevic, care a fost acuzat de comiterea de atrocităţi în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Handke a declarat pentru APA că "a fost un paşaport de curtoazie" menit să-i uşureze călătoria în Serbia.

Handke urmează să susţină o conferinţă de presă la Stockholm pe 6 decembrie, înainte de a primi premiul Nobel, pe 10 decembrie.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus