Stiri de ultima ora

Peste 3000 de spectatori au participat la concertul lui  Vladimir Cosma de la Paris, pentru a marca Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene

Peste 3000 de spectatori au participat la concertul lui  Vladimir Cosma de la Paris, pentru a marca Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene
Cultura
Peste 3000 de spectatori au asistat sămbată, 26 ianuarie, la un concert extraordinar susţinut la Paris de compozitorul şi dirijorul Vladimir Cosma, pentru a marca Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

Evenimentul a avut loc în prestigioasa sală de concerte Le Grand Rex, Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Paris făcând parte dintre organizatori. Ambasadori, diplomaţi, reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale, numeroase personalităţi franceze şi române s-au bucurat de talentul remarcabil al maestrului Vladimir Cosma. Supranumit „Mozart al celei de-a 7-a arte”, Cosma a marcat muzica de film a secolului XX, autor a peste 400 de compoziţii de film, teatru, desen animat şi operă.

Vladimir Cosma a oferit un spectacol unic timp de peste trei ore, reunind cu talent, energie şi umor Orchestra simfonică a „celei de-a 7-a arte”, Corul Universităţilor din Paris şi invitaţii săi speciali, între care românii Irina Baianţ, soprană (foto), şi naistul Cezar Cazanoi. Melodiile din filme celebre precum Rabbi Jacob, Diva, Marele Blond cu un pantof negru, Aripioară sau picior, Jucăria, La Boum au ridicat de mai multe ori publicul în picioare, cerând numeroase bisuri.

În intervenţiile din cadrul spectacolului, Vladimir Cosma a vorbit cu mândrie şi nostalgie despre originile sale, despre folclorul românesc care a stat la baza construirii propriului limbaj muzical, revelând sau amintind, cu umor, publicului de la Grand Rex faptul ca cele mai cunoscute melodii franceze de film sunt de fapt de inspiraţie românească. De asemenea, Vladimir Cosma a salutat şi a vorbit despre importanţa Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru România. Vladimir Cosma a continuat seria concertelor sale la Paris cu un al doilea concert organizat cu sprijinul ICR, prin reprezentanţa sa le Paris, duminică, 27 ianuarie. Acesta a fost precedat de o întâlnire masterclass în sala Grand Rex, în cadrul căreia Vladimir Cosma şi-a evocat viaţa si cariera de peste 50 de ani prin muzică şi imagini.

 Autor a peste 400 de compoziţii, atât pentru film, dar şi pentru teatru, desen animat şi operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului XX. De la filmul „La boum” (1980), până la „Diva” (1982), trecând prin multe altele, cum ar fi „Marele blond cu un pantof negru” (1972) sau „Aventurile rabinului Iacob” (1973), muzica imaginată de Vladimir Cosma a fermecat generaţii de melomani şi de pasionaţi de cinema. Născut la Bucureşti şi înconjurat de o familie de muzicieni, Vladimir Cosma şi-a făcut studiile la Conservatorul din Capitală, construindu-şi o primă carieră în România ca violonist. „Oraşul luminilor” este cel în care Cosma şi-a desăvârşit studiile, la École Normale de Musique, unde a studiat cu Nadia Boulanger. Tot la Paris, Cosma face primele întâlniri care i-au determinat cariera de compozitor de referinţă pentru muzica de film franceză. Astfel, geniul lui Vladimir Cosma intră în imaginarul colectiv al francezilor: este autentic, profund, inventiv, surprinzător.

Numeroase distincţii au încununat parcursul maestrului: Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, Mare Ofiţer al Meritului Cultural Român şi Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, acordat de Ministerul francez al Culturii. Vladimir Cosma a primit două premii César pentru cea mai bună muzică de film:Diva (1982) şi Le Bal (1984), două premii „7 d Or” pentru cea mai bună muzică TV în 1986 şi 1991 şi diferite premii şi distincţii în Franţa şi în lume. De altfel, maestrul Cosma este şi laureatul, în 2018, al Premiului de excelenţă pentru promovarea artelor şi a culturii, acordat de Institutul Cultural Român, distincţie onorifică pentru contribuţia la promovarea culturii româneşti şi a francofoniei în lume.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus