Stiri de ultima ora

Peste 10.000 de spectatori la concertele compozitorului Vladimir Cosma din Franţa şi Elveţia     VIDEO

Peste 10.000 de spectatori la concertele compozitorului Vladimir Cosma din Franţa şi Elveţia     VIDEO
Cultura
Vladimir Cosma, în concert la Lille                      FOTOGRAFII: Virgil Oprina

Compozitorul şi dirijorul român Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret au încheiat marţi seară, pe 14 februarie, la Lille, turneul „50 de ani de succes artistic", desfăşurat în Franţa şi Elveţia, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Turneul a debutat cu un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris pe 9 octombrie 2016, la care au participat peste 3.000 de spectatori. Evenimentul din Capitala franceză a fost urmat, în 2017, de alte patru concerte în Franţa şi Elveţia: Geneva (9 februarie), Lyon (10 februarie), Rouen (11 februarie), Lille (14 februarie). Au concertat, alături de maestrul Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret, soprana Irina Baïanţ, solistul Richard Sanderson, Greg Zlap (muzicuţă), Marius Preda (ţambal), Emil Bîzgă (trompetă), Cezar Cazanoi (nai şi flaut), precum şi alţi 200 de artişti.

În cadrul turneului, Vladimir Cosma a prezentat un program cu numeroase teme cunoscute, în aranjamente muzicale noi, precum şi opere inedite în concert. Ceea ce i-a încântat pe cei peste 10.000 de spectatori care au participat la acest turneu a fost întâlnirea dintre experienţa şi carisma lui Vladimir Cosma, aflat în completă forţă scenică  la vârsta de 79 de ani, şi entuziasmul celor 200 de muzicieni tineri care l-au acompaniat, instrumentişti, corişti, solişti virtuozi, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

În fiecare seară, la finalul concertelor, circa 3.000 de oameni, în picioare, au aplaudat şi au ovaţionat cu frenezie prestaţia muzicienilor în oraşele din Franţa şi Elveţia.

„A fost un adevărat tur de forţă mersul între aceste oraşe într-un timp extrem de scurt. Găsesc puţin din aerul ţării noastre, cântând în străinătate cu românii de acasă. Mulţumesc foarte mult Institutului Cultural Român pentru sprijin, aceste concerte mi-au permis să dezvolt şi să dau o viaţă nouă unor bucăţi muzicale, întipărite în memorie graţie cinemaului. Acest prim turneu a constituit o experienţă formidabilă, care mi-a oferit ocazia să întâlnesc publicul, dirijând o mare orchestră simfonică, coruri şi solişti cu talente excepţionale", a declarat compozitorul Vladimir Cosma.

„Institutul Cultural Român are o satisfacţie dublă, pentru că a reuşit ca Vladimir Cosma să fie însoţit de una dintre cele mai bune orchestre româneşti, Orchestra Română de Tineret, şi de mulţi alţi interpreţi şi solişti români de un imens talent. Concertele sale au fost un succes dovedit, pornind de la primul concert de la Paris şi până la cel din final, de la Lille - adevărate triumfuri pentru cultura română. Este vorba de calitatea extraordinară, pe de o parte, a lui Vladimir Cosma, inepuizabil compozitor, şi pe de altă parte a interpreţilor români care l-au înconjurat. Nu cred că putem avea o satisfacţie mai deosebită", a subliniat Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român.

Atmosfera din ultimele zile din cadrul turneului

- Geneva, Sala Arena, 9 februarie 2017. Sala special amenajată pentru acest concert, de 2.000 de locuri, a fost sold-out, entuziasmul publicului elveţian de limbă franceză pentru o întâlnire cu muzica filmelor lui Vladimir Cosma dovedindu-se a fi pe măsura aşteptărilor.

Compoziţiile Rabbi Jacob, La Boum, Le Grand Blond, l As des As şi Diva sau Realty, alături de multe alte legendare melodii, au fost în programul unui show extraordinar care a adus pe scenă, alături de cei 75 de instrumentişti ai Orchestrei Române de Tineret, un combo de jazz, un cor mixt, un cor de copii şi o pleiadă din cei mai apreciaţi solişti ai scenelor franceze din care au făcut parte şi reputaţi artişti români - soprana Irina Baianţ, ţambalistul Marius Preda şi violonistul Rafael Butaru.

Marin Cazacu, directorul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, a declarat după acest concert:  „A fost un veritabil triumf, în sensul că publicul elveţian, recunoscut ca fiind un public mai reţinut, a aplaudat în picioare la sfârşitul concertului prestaţia extraordinară a muzicienilor de pe scenă. Pe scenă, în afara orchestrei şi a corului, s-au aflat câţiva solişti, muzicieni şi din România şi din Franţa care au cântat la instrumente particulare cum ar fi naiul sau fluierul, ţambalul, muzicuţa, instrumente care conferă specificul timbral lucrărilor lui Vladimir Cosma, multe dintre ele având rezonanţă românească. A fost cu adevărat o seară românească pe scena Arena din Geneva, cu succes deplin, aşa cum merită muzica lui Vladimir Cosma, care deja a intrat în patrimoniul universal".

- Lyon, Sala Amphithéâtre, 10 februarie 2017.  În jur de3000 de spectatori au fost prezenţi în sala Amphithéâtre din Lyon şi i-au ovationat minute în şir, în picioare, pe maestrul Vladimir Cosma şi pe cei 75 de instrumentişti din Orchestra Română de Tineret, care au urcat pe scenă împreună cu celelalte vedete ale serii: soprana Irina Baianţ, trompetistul Emil Bîzgă, ţambalistul Marius Preda, naistul şi flautistul Cezar Cazanoi, alături de corul din Lyon şi corul copiilor din localitatea La Motte - Servolex. Însă vedeta serii a fost, de altfel cu interpretări excepţionale de fiecare dată, violonistul Rafael Butaru, concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, care a interpretat o parte din Concertul pentru vioară de Vladimir Cosma cu o forţă expresivă demnă de o carieră solistică. Rafael Butaru a impresionat prin modul în care a ştiut să susţină şi să aşeze stilistic un opus aflat în zona unui post-romantism pigmentat cu treceri rapide de stare, o scriitură specifică susţinerii discursului filmic.

- Rouen, Sala Zénith, 11 februarie 2017. Vladimir Cosma a reuşit o sinteză formidabilă între cele două lumi, după aproape 50 de ani de absenţă din România. La Rouen, din uralele publicului s-au auzit de cele mai multe ori „Merçi Vladimir! ", atunci când tema principală a filmului Marele Blond încheia într-un moment apoteotic concertul. Melodia antrenantă, inspirată din folclorul românesc şi făcută celebră în toată lumea de naiul lui Gheorghe Zamfir, a fost preluată de partidele de flaut, trombon şi viori ale Orchestrei Naţionale de Tineret,

- Lille, Sala Zénith, 14 februarie 2017. Peste 2.500 de spectatori au fost prezenţi în sală, iar Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret, în entuziasmul publicului, aplaudând în picioare, au acordat două bis-uri la finalul concertului care a încheiat turneul dedicat marelui compozitor şi dirijor.

Vladimir Cosma (născut la 13 aprilie 1940, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni) a ajuns la Paris în 1963, pregătindu-se muzical cu Nadia Boulanger, dar şi la Conservatorul Naţional de Muzică din Paris. În 1968, Yves Robert îi încredinţează muzica filmului său Alexandre le Bienheureux (a fost pentru prima dată când Vladimir Cosma a compus muzică de film), succes confirmat şi reiterat în 1972 de muzica creată de maestru pentru filmul Marele Blond cu un pantof negru. De atunci, a compus peste 400 de partituri, pentru producţii cinematografice şi seriale TV.

Cinematograful i-a oferit oportunitatea să abordeze diferite genuri muzicale, de la jazz la muzică clasică, Vladimir Cosma compunând lucrări pentru cor şi orchestră, concerte de vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră etc. De câţiva ani, concertele simfonice sunt preponderente în activitatea artistică a lui Vladimir Cosma, muzicianul dedicându-se rescrierii partiturilor şi dirijării orchestrelor.

În afara celor două premii César pentru cea mai bună muzică de film (Diva, în 1982, şi Le Bal, în 1984), două premii 7 d Or şi a mai multor premii prestigioase (SACEM, Premiul Henri Langlois al Cinematecii Franceze), Vladimir Cosma a obţinut numeroase discuri de aur şi de platină.

Turneu realizat cu sprijinul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, Institutului Cultural Român.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus