Stiri de ultima ora

Parlamentul a instituit anul 2021 ca Anul Tudor Vladimirescu . Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, declarați eroi ai naţiunii române

Parlamentul a instituit anul 2021 ca  Anul Tudor Vladimirescu . Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, declarați eroi ai naţiunii române
Cultura
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 301 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind instituirea anului 2021 - "Anul Tudor Vladimirescu" şi, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai naţiunii române.

Totodată, se menţionează că "se declară drept erou al naţiunii române Tudor Vladimirescu pentru curajul său dovedit în Revoluţia de la 1821 pe care a condus-o, mişcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creştine de sub dominaţia otomană".

Proiectul de lege prevede că se instituie anul 2021 ca "Anul Tudor Vladimirescu" în România.

"Cu prilejul sărbătoririi Anului Tudor Vladimirescu se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu şi care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, la programe de promovare a Anului Tudor Vladimirescu ", se mai arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul mai prevede că "se declară erou al naţiunii române Tudor Vladimirescu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul lui din timpul Revoluţiei din 1821" şi, de asemenea, "se declară eroină a naţiunii române Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul şi sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial".
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus