Stiri de ultima ora

Număr record de filme înscrise la cea de-a noua ediție a Festivalului Anim est

Număr record de filme înscrise la cea de-a noua ediție a Festivalului Anim est
Cultura
Cinci lungmetraje de animație vin să își completeze la București palmaresul de premii și prezențe la festivaluri de renume, în competiția de lungmetraj. Acestea sunt "The boy and the World" în regia lui Ale Abreu, propunerea Braziliei la Oscar, producția italiană "The Art of Happiness", debutul în lungmetraj al lui Allesandri Rak, "Rocks in my pocket" în regia lui Signe Baumane, o coproducție SUA-Letonia, "Lisa Limone and Maroc Orange; a Rapid Love Story" în regia lui Mait Laas, o variantă estoniană modernă și "fructată" a clasicei Romeo și Julieta, și producția ungurească "Revenge of the Hard Egg" în regia lui Zoltan Miklosy.

În competiția internațională de scurtmetraj, 56 de titluri se vor întrece pentru Marele Trofeu Anim est. Un must-see al acestei secțiuni este "Man on the chair" (regia Dahee Jeong), câștigătoarea premiului Cristal la Annecy anul acesta. Printre filmele prezente în competiție se numără și "Hippos" (regia Piotr Dumala), "Absent Minded" (regia Roberto Catani) sau "The Obvious Child", o animație 2D în regia lui Stephen Irwin.

O secțiune specială a competiției festivalului este cea dedicată filmelor studențești, care adună cele mai nonconformiste și personale povești, proaspăt ieșite din băncile unor școli prestigioase, găzduite de țări cu tradiție în animație: Gobelins, Supinfocom, FAMU, HFF Postdam, CalArts, Royal college of art, National Film and Television School London etc.

Juriul competițiilor de lung și scurtmetraj îi are în componență pe regizorul, scenaristul și animatorul Robert Morgan, redactorul-șef al celui mai citit site de specialitate, CartoonBrew.com, Amid Amidi, și producătorul și fondatorul celebrului label francez Lardux Films, Christian Pfohl.

Din juriul care va decide cele mai bune filme din competiția studențească, cea românească și Balkanimation fac parte Lana Taknosa Nikolic, profesor și coordonator de studenți la prestigioasa școală Animation Workshop, Yiorgos Tsangaris, director artistic al festivalului Animafest Cyprus și profesor de arte frumoase la Universitatea din Nicosia, și Laurențiu Damian, regizor și scenarist român, profesor universitar doctor la UNATC și președinte al Uniunii Cineaștilor din România.

Cea de-a noua ediție Anim est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio și Elvira Popescu și în Atelierul de Producție.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociația Este n est, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Centrului Național al Cinematografiei.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus