Stiri de ultima ora

„NOPȚI ALBE DE ACORDEON”, seară de festival la Teatrul Național București

„NOPȚI ALBE DE ACORDEON”, seară de festival la Teatrul Național București
Cultura
În seara de 16 octombrie, începând cu orele 19.00, puteți descoperi valențele universale ale acordeonului, la Sala Studio a Teatrului Național București, într-un concert de muzică clasică, tango și jazz!

Emy Drăgoi

Marii artişti sunt ambasadorii culturii şi spiritului românesc. Prin muzică, teatru, artă plastică, dans, ei reușesc să arate cine suntem şi să câştige respectul, chiar şi în faţa ideilor preconcepute.

Artistul Emy Drăgoi a fost numit de către francezi „regele jazz-ului la acordeon”. Pentru el, important este să transmită cântul României, să-l plimbe, să-l facă auzit și cunoscut. Puţini ştiu că el este fericitul colecţionar al tuturor celor 62 de prototipuri de acordeon, de la primul exemplar realizat la Curtea Imperială din Viena în anul 1829, până la instrumentul personalizat căruia producătorul Marconi nu doar i-a inserat un midi system pentru a-l “orchestriza” dar i-a şi scris numele cu litere de aur. Din Poiana Vărbilău, Emy Drăgoi a studiat la Liceul de Artă din Ploieşti, a intuit valențele universale ale acordeonului și a plecat în Franţa să-și urmeze visul. A absolvit Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris și și-a consolidat o impresionantă carieră internațională. „Trenul meu a trecut prin toate gările muzicale. Am urcat în el atunci când trebuia.”, spune artistul Emy Drăgoi.

A ales să revină în ţară, unde a înfiinţat o şcoală de muzică pentru copii în Bucureşti, un centru cultural în Ploieşti care îi poartă numele şi organizează Festivalul Internațional “Nopţi albe de acordeon”, ajuns la cea de-a XI-a ediţie, unde performează instrumentişti de nivel mondial în muzica pentru acordeon, cu teme din folclorul românesc, internaţional, muzică clasică, contemporană şi jazz. Emy Drăgoi asigură nu numai organizarea şi direcţia artistică a festivalului, ci susţine în cadrul fiecărei ediţii recitaluri ample. De această dată, ediția cu numărul XI a festivalului va avea drept teme centrale muzica clasică, tango-ul și jazz-ul. „Principalul scop al festivalului, care a trezit interesul publicului, al artiştilor şi al criticii de specialitate prin toate cele zece ediţii desfăşurate până acum, este promovarea acordeonului şi încercarea, care s-a transformat de fiecare dată în reuşită, de a argumenta în faţa marelui public că acest instrument este unul dintre cele mai complexe, la care se pot interpreta genuri muzicale dintre cele mai diverse, de la muzică tradiţională, muzică lăutărească, la genul clasic şi chiar jazz. Sperăm să reușim și de această dată să aducem emoție și bucurie în sufletele spectatorilor, mai ales în aceste vremuri grele care ne încearcă pe toți! Vom avea parte de o agreabilă demonstrație pentru largul registru muzical în care se poate performa strălucit la acest instrument: clasic, jazz, contemporan, folclor sau tango, datorită recitalurilor susținute de muzicienii invitați din Rusia (Roman Jbanov, cel al cărui acordeon sună ca o orgă de catedrală), Franța (Domi Emorine, care ne va plimba cu farmec și rafinament prin localurile din Montmartre), România (Ion/Bică Drăgoi, prin sângele căruia pare să curgă folclor românesc), tânărul și talentatul instrumentist Emilian Ciobanu. Sunt mândru că fiicele mele, Bianca și Alessia, au ales să ducă tradiția mai departe îmbrățișând cariere muzicale (vioară) și vom avea împreună câteva momente artistice.”, spune Emy Drăgoi.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus