Stiri de ultima ora

Noaptea Albă a Galeriilor 2020 ține trei nopți: 2-3-4 octombrie, în București și alte 10 orașe - Dilema veche

Noaptea Albă a Galeriilor 2020 ține trei nopți: 2-3-4 octombrie, în București și alte 10 orașe -  Dilema veche
Cultura
Noaptea Albă a Galeriilor/NAG 2020 împlinește 14 ani de București și 5 ani de cînd s-a extins și în alte orașe cu un program nocturn de artă contemporană în trei seri consecutive (2-3-4 octombrie), gîndit astfel pentru a reduce riscul de aglomerație, fără a reduce accesul la artă. Publicul este așteptat în spații de artă contemporană din 11 orașe din țară – București, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Mediaș, Reşiţa, Sibiu, Tîrgu Mureş și Timişoara – în weekendul 2-4 octombrie, între orele 18:00 și 24:00, conform cu normele de siguranță în vigoare. „Un eveniment ca NAG se încăpățînează să ofere anual o radiografie cît mai onestă a scenei culturii contemporane locale, iar în contextul extrem de dificil cu care ne confruntăm, nu doar noi comunitatea culturală, ci întreaga societate, faptul că în acest an am decis să continuăm nu este un gest de curaj din partea nimănui, ci mai degrabă o dovadă a solidarității. Sperăm ca acest program extins în premieră pe durata a trei seri să ofere tuturor participanților și publicului un cadru cît mai confortabil pentru o nouă revedere cu NAG.” (Suzana Dan, Asociația Ephemair, fondatoare NAG ) Programul NAG este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro

NAG București se desfășoară anul acesta în 60 de spații culturale și prezintă cu ocazia celei de-a 14-a ediții două proiecte speciale. Sorina Vazelina continuă proiectul Outside Histories la Rezidența BRD Scena9 și își adaugă semnătura lucrărilor permanente realizate anul trecut de Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. Pentru prima oară, proiectul Outside Histories deschide o secțiune dedicată foarte tinerilor artiști, cu o primă intervenție a Ninei Jovanović, artistă emergentă în vîrstă de 7 ani. Al doilea proiect special îl prezintă pe Sașa Lazăr, artistul care a făcut identitatea vizuală NAG 2020, cu prima expoziție personală de pictură la A5 Studio Space: A Longer Exposure .

 „Sîntem recunoscători că pe parcursul a trei seri, arta contemporană ne aduce împreună în 11 orașe din țară. Este o oportunitate să ne reapropiem de artă și de artiștii contemporani de care am fost separați în această perioadă și o invitație să facem acest lucru ori de cîte ori avem ocazia. Vă invităm ca în periplul vostru să vizitați în București spațiul nostru cultural destinat tinerelor generații de creatori, Rezidența BRD Scena9, spațiu care oferă în fiecare an experiențe speciale NAG. Dincolo de bucuria și inspirația pe care ne-o oferă arta, trebuie să ne punem și întrebarea cum putem ajuta cultura să meargă mai departe. Este o conversație la care vă invităm să luați parte, pe rețelele sociale sau în spațiile culturale, o conversație despre artă ca liant social dar și motor economic, și despre rolul ei în societatea românească.” (Flavia POPA, Secretar General, BRD Groupe Société Générale)

                                                          Sorina Vazelina

Outside Histories #2: Proiectul continuă cu Sorina Vazelina, ilustratoare fantastică din liga de aur a ilustratorilor din România. Artista va lua personaje schițate din viața de zi cu zi, desene din copilăria ilustrației românești și alte referințe de ghicit, sinteza acestui amalgam va fi apoi aplicată pe suprafața pereților cu cadre aztece, pentru a închega o mică istorie în contemporaneitate. În premieră, episodul din acest an al intervențiilor Outside Histories dedică și un spațiu special unei tinere artiste, Nina Jovanović, în vîrstă de numai 7 ani.

Proiectul focus NAG Outside Histories#2 va putea fi văzut începînd de vineri, 2 octombrie, orele 18:00, în curtea Rezidenței BRD Scena9 din strada I.L Caragiale nr.32.

                                                                       Sașa Lazăr

A Longer Exposure: Sașa Lazăr este artistul invitat în acest an pentru a crea identitatea vizuală a Nopții Albe a Galeriilor. Acesta va prezenta în spațiul A5 Studio din str. Piața Amzei 5 prima lui expoziție solo de pictură, compusă din trei piese și care face o analogie la expunerea lungă din fotografie și felul în care impactează ea creația finală. Expoziția va putea fi vizitată de vineri 2 octombrie, orele 18:00, pînă la finalul lunii. 

Măsuri de siguranță: Evenimentul NAG se va desfășura în concordanță cu normele de siguranță transmise de către Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 3.142 din 31 august 2020 pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii. Prin participarea la evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor NAG presupune luarea la cunoştinţă şi respectarea acestor reglementări și asumarea riscurilor ce rezultă în urma participării la eveniment de către toţi cei implicați: public, organizatori, participanți.

***Noaptea Albă a Galeriilor - NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale.

Partener național: BRD Groupe Societe Generale

*** Programul detaliat pe orașe, spații și artiști este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro
dilemaveche.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus