Stiri de ultima ora

Marian Sava, sculptorul care face piatra să cânte, prezentat la Bruxelles VIDEO

Marian Sava, sculptorul care face piatra să cânte, prezentat la Bruxelles VIDEO
Cultura
Sculptorul Marian Sava                                      FOTO: culturacontanta.ro

Seria de evenimente virtuale intitulată Prezenţe culturale româneşti în Benelux, lansată recent de echipa Institutului Cultural Român de la Bruxelles, continuă cu un nou film dedicat sculptorului Marian Sava. Lansarea va avea astăzi pe canalele de comunicare ale reprezentanţei ICR Bruxelles Filmul e o premieră prin valoarea sa documentară sau estetică şi o ocazie de a cunoaşte şi promova operele creatorilor români prezenţi în spaţiul Benelux.

Curatorul expoziţiei şi autorul acestei prezentări virtuale a operelor semnate de sculptorul român Marian Sava este Jan de Maere, critic de artă şi profesor de istoria artei la Vrije Universiteit Brussel: „Îl cunosc pe Marian Sava de mulţi ani şi consider că este un artist onest, cineva care caută acel diapazon secret născut din natura atemporală şi îl transpune în raportul său cu materia sculptată”, subliniază Jan de Maere în acest film.

„Sculptura înseamnă pentru mine pasiune, creaţie, forţă, dar şi sensibilitate... Am încercat diverse materiale: pământul, ipsosul, marmura, granitul sau bronzul, dar întâlnirea cu marmura m-a electrizat. În Belgia, am descoperit marmura neagră, un material ce se metamorfozează, în toată splendoarea sa de un negru profund, pur, strălucitor, ca o oglindă de o rară frumuseţe... Pe suprafaţa majorităţii sculpturilor mele veţi observa multiple striaţii. Acestea sunt semne prin care eu imortalizez undele invizibile ochiului, dar existente în tot universul şi pe care eu le numesc „Vibraţii în 3D”, amprenta mea personală. Sunt fericit şi onorat să prezint sculpturile mele în acest film realizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, o expoziţie virtuală curatoriată de istoricul de artă Jan de Maere”,mărturiseşte Marian Sava.

Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, remarca, într-un interviu realizat în anul 2018, cu ocazia expoziţiei personale a sculptorului: „Marian Sava m-a impresionat prin acurateţea detaliului şi prin capacitatea de a gândi profund fiecare lucrare... Marmura este ca valul Dunării pentru el, ea cântă. Este fabulos. Artistul se autodefineşte ca fiind omul vibraţiilor. Marian Sava, prin marmură, face acest material să cânte. Eu cred că Marian Sava nu a plecat, de fapt, niciodată din România, pentru că el nu putea să creeze aceste opere dacă nu îşi păstra rădăcinile româneşti, profund asumate. Nu putea să se gândească la Dunăre, dacă nu conştientiza faptul că el aparţine spaţiului dunărean. Nu putea să se gândească la nai, dacă nu şi-ar fi adus aminte de rădăcinile spirituale ale românilor.”

Criticul de artă Colette Bertot sublinia, în 2008,faptul că Marian Sava „abordează, înfelul său foartenuanţat, arta abstractă, fără săpenduleze cătrelatura sa pură şiinflexibilă. El trece,cu delicateţe, de lastricta imagine a unui subiect, larealizarea formelorstilizate. Marian Sava face piatra să cânte”.

Evenimentele din seria Prezenţe culturale româneşti în Benelux au debutat în anul 2020, la iniţiativa echipei ICR Bruxelles, cu două documentare deosebit de apreciate de public, avându-i ca invitaţi pe Maurice Van der Speeten şi Jan Willem Bos, doi dintre partenerii de prestigiu ai reprezentanţei. Lansate anul trecut, în marja Zilei Naţionale a României, aceste prime episoade au pus în valoare participările româneşti din cadrul unor evenimente înscrise în agenda culturală din spaţiul Benelux, participări menite perenităţii şi care vorbesc despre creativitate, relevanţă şi despre valoarea artei contemporane româneşti la nivel internaţional, o lungă perioadă de acum înainte. Evenimentele se înscriu în strategia ICR Bruxelles de promovare a artiştilor români care trăiesc şi creează în Benelux, în continuarea prezenţei româneşti de la cea de a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Europalia.

Marian Sava (n.1950, la Galaţi – România) a studiat la Académie Royale des Beaux-Arts, Bruxelles, Belgia. Trăieşte în Belgia şi se bucură de o carieră internaţională. După terminarea studiilor, sculptorul român Marian Sava începe o perioadă de cercetări personale în atelierul său din Bruxelles. Lucrează cu pământ, răşini, bronz, piatră albastră şi marmură. El testează cu răbdare diverse materiale şi tehnici. Lucrând cu marmură neagră belgiană, constată cât de captivat este de acest material. Din 2016, este membru al Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire din Bruxelles, şi a primit diploma de excelenţă, în 2010, la Bienala de Artă Contemporană Artoteque, de la Londra. Din 2004, este Cavaler al Academiei Internaţionale „Greci Marino” din Italia. În 1999, a primit Premiul I la Salonul de la Cannes şi Premiul preşedintelui Salonului de Printemps, Lyon, Franţa. Obţine, în 1998, Marele Premiu la Salonul Orgon, Franţa.

Marian Sava a expus pentru prima dată în România în Sala Mare a ICR (31 august-16 septembrie 2018), la Muzeul de Artă Constanţa (18-29 septembrie 2018) şi la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi (3-21 octombrie 2018). Are nenumărate participări la expoziţii personale şi de grup organizate în: Belgia, Marea Britanie, Franţa, Danemarca, Austria, Germania, Luxemburg, Italia, Grecia, Turcia, România şi Liban. Operele sale se regăsesc în muzee şi în colecţii private din întreaga lume.

Jan de Maere este critic de artă, profesor de istoria artei la Universitatea Vrije din Bruxelles şi Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI - XVII şi un rafinat cunoscător al artei româneşti contemporane, a cărei evoluţie a urmărit-o şi a promovat-o în ultimii 20 de ani.

În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer. În anul 2016, a primit decoraţia Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Guvernului francez.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus