Stiri de ultima ora

„Luna Enescu” a fost deschisă la Sinaia

„Luna Enescu” a fost deschisă la Sinaia
Cultura
Institutul Cultural Român a deschis, duminică, 8 octombrie, „Luna Enescu la ICR“, la Centrul Internaţional de Conferinţe „Casino Sinaia“. În holul Cazinoului au fost prezentate expoziţiile fotodocumentare „Viorile lui George Enescu“ şi „George Enescu, un mare creator al secolului XX“, realizate de dr. muzeograf Adriana Sibianu, dr. muzeograf Irina Niţu şi de graficianul Horia Niţu.

Programul evenimentului de la Sinaia a inclus lansarea celui de-al doilea volum bilingv în română şi engleză, „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini”. De asemenea, a avut loc şi un recital extraordinar susţinut de Mirana Tutuianu, Anne Billant, Ştefan Tarara, Mihai Ritivoiu şi Marin Cazacu, iar seara s-a încheiat cu proiecţia filmului „Enescu – la răspântie de vremi“, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

La manifestările de la Sinaia au participat personalităţi din mediul diplomatic, academic şi cultural din România şi din străinătate: Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR,  Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Cultural Francez,Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi alte personalităţi culturale, din mediul de afaceri şi din zona politică.

 Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, a afirmat că evenimentul de la Sinaia deschide „Luna Enescu la ICR“, un program ce propune o serie de evenimente dedicate marelui compozitor român. „Pe de-o parte, un creator definitoriu pentru cultura română şi, în acelaşi timp, de referinţă pentru muzica universală. Pe de alta, o instituţie, cea pe care o reprezint astăzi aici, a cărei misiune este promovarea valorilor culturale din România în lume. Motivaţiile alăturării pe acelaşi afiş a numelor Enescu, Sinaia, ICR sunt limpezi. Ceea ce vreau să evidenţiez, dincolo de conţinutul concret al proiectului pe care îl lansăm astăzi, este că avem de-a face nu cu o serie de acţiuni punctuale, ci cu un program articulat şi coerent dedicate personalităţii marelui compozitor român.”

Preşedintele ICR a reafirmat că misiunea ICR este aceea a promovării „valorilor culturale din România în lume şi aducerea valorilor în România“ şi a anunţat că, după succesul din capitala Marii Britanii, cu prezentarea operei „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, evenimente dedicate lui Enescu vor avea loc în reprezentanţele ICR din străinătate.

 Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, şi-a prezentat, la Sinaia, discursul în limba română. Subliniind că „o istorie îndelungată leagă Franţa de România“, Michèle Ramis a amintit prezenţa unor muzicieni şi critici francezi la ediţia 2017 a Festivalului Internaţional „George Enescu“, eveniment care „continuă dialogul cultural franco-român“, în perspectiva Sezonului Cultural Franţa-România 2018-2019. „Ne vom întâlni cu opera lui Enescu în cadrul Sezonului Franţa-România, un prilej excepţional de a continua acest dialog istoric şi de a-l înscrie în contemporaneitate. Vom continua şi dezvolta acest sezon cultural anul viitor cu un proiect de formare a unor tineri muzicieni români“, a încheiat ambasadorul Republicii Franceze.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat: „A-l celebra pe Enescu este un act care ne face onoare. Enescu este unul dintre cele mai penetrante simboluri ale culturii române“. În discursul său, ministrul Culturii s-a referit şi la colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu ICR şi care va continua în aceiaşi termeni în cadrul evenimentelor dedicate marcării Anului Centenarului României Mari: „Nu trebuie să uităm că, dacă România s-a mărit, a fost un lucru datorat şi afinităţilor culturale. Dincolo de diplomaţia tradiţională, au fost oameni de cultură, oameni cu prietenii în acest spaţiu cultural european care ne-au permis, prin eforturile lor, să ne îndeplinim acest vis vechi“, a punctat ministrul Culturii.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a amintit că evenimentul „se pliază perfect“ pe tematica ediţiei 2017 a Festivalului Sinaia Forever, aflată la final, subliniind că a ţinut ca volumul dedicat lui Enescu să fie lansat la cazinoul din Sinaia. „Pentru că George Enescu trebuie să fie cunoscut şi prin Cazinoul din Sinaia. A fost prezent aici încă de la lansarea Cazinoului, a avut foarte multe concerte, iar legătura cu Franţa, la fel, nu este deloc întâmplătoare“, a spus edilul.

Personalitatea marelui Enescu a fost evidenţiată şi de muzicologul Mihai Cosma, care a prezentat volumul lansat: „Este un volum care merită toată atenţia ICR. Este o carte despre cum compunea George Enescu, este o carte despre omul George Enescu, despre cât de deosebită şi de multilaterală a fost personalitatea compozitorului şi lucrul acesta se vede cel mai bine în imagini“.

Evenimentul, organizat de ICR, în parteneriat cu Primăria oraşului Sinaia, a avut o semnificaţie simbolică şi, în egală măsură, o anvergură desosebită, fiind programat în ultima zi a Festivalului „Sinaia Forever“, o manifestare aflată la cea de a XXII-a ediţie.

Despre cel de-al doilea volum bilingv, în română şi engleză, „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini“, realizată de muzicologului Viorel Cosma, a vorbit fiica acestuia Maria Roxana Cosma. „În ceruri, unde e tata acum, toate dilemele legate de Enescu, a cărui operă a studiat-o întreaga viaţă, se vor clarifica“, a spus fiica sa. Lexicograful şi criticul muzical Viorel Cosma a murit pe 15 august 2017, fiind unul dintre cei mai importanţi specialişti şi cercetători ai operei lui Enescu. Cartea „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini“, o cronică în imagini, a celei de-a doua parte a vieţii lui Enescu, a fost editată împreună cu Muzeul Naţional „George Enescu” .

În deschiderea concertului de muzică clasică, în numele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, a acordat mai multor personalităţi şi instituţii, diplome speciale pentru promovarea muzicii şi spiritului enescian în lume. A fost acordată o distincţie Ambasadei Franţei, E.S Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze la Bucureşti.

Au fost acordate diplome speciale violonistului Ştefan Tarara, pianistului Mihai Ritivoiu, pianistei Anne Billant, violonistei Mirana Tutuianuşi violoncelistului Marin Cazacu, care a fost şi gazda programului muzical. Au fost înterpretate opere ale lui George Enescu, Lili Boulanger, Maurice Ravel, Gabriel Faure, Camille Saint Saens, Paul Constantinescu, Bela Bartok.

Distincţii au mai fost acordate şi Viorel Cosma (post-mortem),Timothy Walker, director executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra. Distincţii de onoare au fost acordate Festivalului Internaţional „George Enescu”şi oraşului Sinaia. Lansarea seriei de evenimente dedicate marelui compozitor George Enescu, desfăşurate sub egida „Luna Enescu la ICR“, continuă succesul acţiunilor dedicate lui George Enescu, organizate de reprezentanţele ICR în străinătate. Cel mai recent eveniment de acest fel, intens mediatizat de presa internaţională şi cu un remarcabil succes în rândul publicului, a fost deschiderea noului sezon London Philharmonic Orchestra, la Royal Festival Hall din Londra, cu opera „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus