Stiri de ultima ora

„Livada de vişini” şi „Regele moare”, două premiere aşteptate la început de stagiune TNB

„Livada de vişini” şi „Regele moare”, două premiere aşteptate la început de stagiune TNB
Cultura
Regizorul David Doiashvili, într-un moment al repetiţiilor cu „Livada de vişini”           FOTO: Florin Ghioca

Noua stagiune care stă să înceapă va aduce pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti mai multe titluri importante, atât din dramaturgia universală, cât şi din cea românească.

„Livada de vişini” de A.P.Cehov îl readuce în atenţia publicului din România pe regizorul georgian David Doiashvili, premiera fiind programată la finalul acestei luni – 28 şi 29 septembrie. Spectacolul se va juca pe scena mare a TNB, cu publicul aşezat chiar pe scenă! Montarea TNB este aşteptată cu maxim interes şi la Tbilisi International Festival of Theatre, unde se va juca în turneu, în 8 şi 9 octombrie 2017, ambele reprezentaţii din festival fiind deja sold out, în numai două ore de la punerea lor în vânzare!

Alte câteva titluri sunt deja - sau urmează să intre - în repetiţii, premierele acestora urmând să aibă loc până la sfârşitul anului: „Regele moare” de Eugen Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu, „Orchestra titanic” de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, „UFO” de Ivan Vyrypaev, regia B. Pricop şi „Viforul” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Alexandru Dabija.

După o vară bogată în întâlniri internaţionale, perioadă în care Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu aplauze la scenă deschisă urmate de ecouri dintre cele mai îmbucurătoare, la Forest International Festival de la Salonic cu Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, şi cu Magic Naţional - concert-spectacol regizat de Ion Caramitru - la Ohrid Summer Festival, alte spectacole ale teatrului sunt aşteptate în perioada imediat următoare peste hotare.

Idolul şi Ion Anapoda, spectacol ce a făcut istorie pe scenele TNB şi (D)efectul Placebo, creaţie colectivă în regia lui Ştefan Lupu, una dintre realizările de top ale programului 9G la TNB, vor reprezenta Naţionalul bucureştean la cea de-a III-a Reuniune a Teatrelor Naţionale de la Chişinău, în zilele de 21 şi 22 septembrie 2017, ambele reprezentaţii fiind programate să aibă loc în Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Conferinţele TNB se reiau cu Emil Brumaru

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006, prilejuind audierea unor prelegeri susţinute de personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante. Prima conferinţă din această stagiune, cu titlul „Infernul feminin şi îngerii lui Brumaru”, va avea loc la Sala Atelier, duminică 24 septembrie şi îl va avea invitat chiar pe poetul Emil Brumaru, autorul unuia dintre cele mai originale universuri ale poeziei române.

O serie de spectacole ale programului 9G la TNB, destinat tinerilor creatori de teatru din România, vor putea fi urmărite cu ocazia festivalurilor naţionale din următoarea perioadă: Fetiţa Soldat, la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (28 septembrie), ActOrchestra la Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineri “Copil în Europa”, Timişoara (3 octombrie) şi la Aniversarea a 200 de ani a Teatrului din Oraviţa (5 octombrie), Fetiţa Soldat - cu 2 reprezentaţii la Festivalul Internaţional de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard din Bucureşti (în 8 octombrie), After Hours la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi (14 octombrie), Hotel Europa şi Fetiţa Soldat la Festivalul De-butan-T, din Sfântu Gheorghe - (30 octombrie şi 31 octombrie), iar Dragoste şi informaţie va fi prezentat în cadrul Festivalului Pledez pentru TINE(ri), Piatra Neamţ (12 noiembrie).
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus