Stiri de ultima ora

Lansare online în această seară: „Despre Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România. De la începuturi până către anul 1540”, cu Radu Oltean şi invitaţii săi

Lansare online în această seară: „Despre Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România. De la începuturi până către anul 1540”, cu Radu Oltean şi invitaţii săi
Cultura
Joi, 14 ianuarie, de la ora 19.30, are loc lansarea online a volumului „Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România. De la începuturi până către anul 1540” de Radu Oltean. Vor vorbi autorul şi istoricii Liviu Cîmpeanu, Árpád-Gellért Ladó şi Andrei Pogăciaş.

Proiectul „Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România”, o monografie unică în istoriografia noastră, concepută în patru volume, îşi propune reconstituirea unei imagini de ansamblu a arhitecturii de apărare din această zonă geografică, din Neolitic până în secolul XX. Textul sintetizează istoria politică şi militară a spaţiului carpato-dunărean, prezentând contextul în care au fost ridicate structurile fortificate de-a lungul timpului. Fotografiile, desenele de arhivă sau imaginile aeriene pun într-o lumină nouă siturile şi monumentele – mai mult sau mai puţin cunoscute publicului pasionat.

Ilustraţiile originale sunt executate pe baza unei documentări minuţioase, cu măiestria care l-a impus pe Radu Oltean ca pe un reper de neocolit în domeniul reconstituirii vizuale a istoriei.Nu în ultimul rând, această serie reprezintă cel mai puternic argument pentru conservarea unui patrimoniu extrem de valoros, vitregit de vicisitudinile trecutului şi, mai ales, ale prezentului.

Radu Oltean (n. 1970) este astăzi unul dintre cei mai apreciaţi autori de ilustraţie documentară cu subiect istoric. A absolvit Academia de Arte din Bucureşti, Secţia grafică, în 1997. A debutat cu seria de colaborări cu Neagu Djuvara: Cum s-a născut poporul român (2001), Mircea cel Mare şi luptele sale cu turcii (2001), De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul (2003; trad. engl. From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire, 2011), apărute la Humanitas. Pasiunea sa pentru ilustraţia documentară este dublată de aplecarea spre studiul ştiinţific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe şi a cercetărilor celor mai recente. 

A conceput proiecte editoriale care valorifi că un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg: Bucureştii – 550 de ani de la prima atestare documentară (editor şi coordonator, 2009), Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucureştilor (2013, în colaborare cu Emanuel Bădescu), Bucureştii Belle-Epoque (2016, în colaborare cu Emanuel Bădescu). Volumul Art historia: Ilustraţia istorică între artă şi ştiinţă / Historical Illustration Between Art and Science (2018) reuneşte cele mai frumoase lucrări ale sale, apărute în ţară sau în prestigioase publicaţii de profil din străinătate, cu care colaborează în mod constant. Din ampla sinteză, unică în spaţiul istoriografiei noastre, Cetăţi, castele şi alte fortifi caţii din România a publicat primul volum (2016, urmat de ediţia în limba engleză); cele trei volume care întregesc seria apar la Humanitas începând cu 2019.Dacia. Războaiele cu romanii, lucrare proiectată în două volume (primul a apărut, în primă ediţie, în 2013) aduce laolaltă informaţiile esenţiale şi dă seamă de stadiul actual al cercetării în domeniu, într-o sinteză ilustrată cu un material iconografic deosebit de bogat, atât din lucrările proprii de reconstituire vizuală, cât şi din surse documentare dintre cele mai diverse. Va fi urmat, în anul 2020, de o adaptare menită să continue seria de volume de popularizare pentru copii şi cititorii mai tineri.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus