Stiri de ultima ora

Jazz la Sala Radio. Pianistul Sorin Zlat, în concert

Jazz la Sala Radio. Pianistul Sorin Zlat, în concert
Cultura
Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, invită în fiecare lună publicul la o seară specială de jazz pe scena Sălii Radio, cu participarea unui invitat special. De această dată, marţi, 17 mai, la ora 19.00, veţi avea ocazia de a-l vedea pe Sorin Zlat, unul dintre marii pianişti români de jazz.

Pianist, clarinetist, compozitor şi orchestrator, Sorin Zlat este absolvent al Facultăţii de Muzică ”George Enescu” din Iaşi, secţia clarinet şi masterand la Universitatea de Muzică din Bucureşti (secţia jazz).

Este liderul triou-lui „Sorin Zlat Trio”, ce a luat fiinţă în toamna anului 2008 şi îi reuneşte pe Sorin Zlat - pian, Răz­van Cojanu - contrabas, Laurenţiu Ştefan - tobe. Repertoriul trupei include standarde de jazz, dar şi compoziţii proprii ale artistului. Stilul pe care îl abordează trio-ul este de cool jazz, latin, post-bop, clasic. Prin această fuziune de stiluri, trupa „Sorin Zlat Trio” a fost apreciată pe scena jazz-ului din România, dar şi în străinătate. Trupa a cântat în cluburi celebre din lume, cum ar fi: Vortex şi Ronnies Scott din Londra, Clubul Nardis din Istanbul, Clubul Jazz Café din Montreux, Clubul B-flat din Berlin şi la festivaluri precum: Montreux Jazz Festival, Pera Fest - Turcia, Getxo Jazz Festival - Spania, Jacksonville Jazz Festival - S.U.A, Monaco Jazz Festival etc.

Printre colaboratorii trupei, care se bucură de recunoaştere internaţională, se numără: Jean Michelle Aublete - toboşar (colaborează frecvent cu chitaristul John Mclaughlin), Lionel Vaudano - bass, Michael Parlett – saxofon (colaborează cu Jeff Lorber), Andy Davies – trompetă (lider al trupei care găzduieşte Ronnies Scott Jazz Club în Londra), Dennis Marks – contrabas (care concertează împreună cu Arturo Sandoval).

Recunoaşterea valorii sale a însemnat numeroase premii în ţară (Gala premiilor de jazz – 2009 – Premiul pentru debut, Marele Premiu la Concursul internaţional  de jazz,  Târgu Mureş – 2009 – Marele Premiu la Concursul de jazz de la Sibiu din 2010 şi tot Marele Premiu la Concursul de jazz Europafest – 2011). Acestora li se adaugă distincţii primite în străinătate (Premiul special al juriului la Concursul de jazz din Belgia-Hoeillart – 2012; Marele premiu şi Premiul Publicului la Concursul internaţional de Jazz – Monaco, 2013; Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de Jazz de la Lille, Franţa, 2013; finalist la Concursul Internaţional de jazz pentru pian solo de la Montreux şi câştigător al premiului special oferit de preşedintele juriului - 2014, Premiul 2 şi Premiul Publicului la Concursul Internațional de Jazz pentru pian solo de la Vilnius, Lituania, 2014; Marele Premiu la Concursul Internaţional Jacksonville Jazz Piano Competition, Florida, S.U.A., 2015).  
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus