Stiri de ultima ora

INTERVIU Stejărel Olaru, istoric: „Este imposibil să numeri câţi iubiţi a avut Maria Tănase“

INTERVIU Stejărel
Olaru, istoric:

„Este imposibil să numeri câţi iubiţi a
avut Maria Tănase“
Cultura
Reputaţia Mariei Tănase este legendară, însă Stejărel Olaru a reuşit să facă mai multă lumină în biografia marii artiste: într-o carte-document, istoricul relatează firul narativ al vieţii Mariei Tănase, cu talente şi păcate, dar fără patimă şi cu ajutorul documentelor din epocă.

Despre Maria Tănase se ştiu multe – şi se vehiculează destule lucruri care n-au fost. Poate de aceea era nevoie de volumul „Maria Tănase. Artista, omul, legenda“, o carte scrisă cu rigurozitate istorică, care face publice documentele din arhive şi mărturiile celor care au cunoscut-o pe marea artistă. Aceasta este o biografie amănunţită, care pune lupa istorică şi pe contextul în care a trăit artista, nu numai pe propria-i carieră şi persoană – iar această radiografie a societăţii interbelice, a greutăţilor războiului mondial şi a dramei instaurării comunismului în România poate fi mai uşor de digerat în ritmul alert al vieţii Mariei Tănase. Mai ales că viaţa ei poate fi considerată o hârtie de turnesol şi pentru activităţile întreprinse de Siguranţă în interbelic şi de Securitate în comunism. Pe de altă parte, volumul are şi meritul de a rectifica istoria ei personală, demascând miturile fără să-i ştirbească câtuşi de puţin din farmec. Ba dimpotrivă, aduce câteva tuşe noi de culoare, cu iz monden, de aventuri amoroase şi de romane poliţiste. Înainte ca volumul să fie lansat la Târgul de carte Gaudeamus – sâmbătă, pe 23 noiembrie, ora 14.30, la standul editurii Corint –, am discutat cu istoricul Stejărel Olaru, despre ce se ştie şi ce s-a mai descoperit din viaţa Mariei Tănase, precum şi despre sursele de documentare ale autorului. În acest interviu pentru „Weekend Adevărul“, Stejărel Olaru explică legăturile cu lumea spionajului, analizează anturajul ei vast, povesteşte despre situaţia artistei în comunism şi arată de ce a murit săracă.

„Weekend Adevărul“: Este binecunoscut: Maria Tănase este un personaj care fascinează în continuare. Poate pentru că cele mai efervescente episoade din biografia ei sunt relaţiile cu lumea spionajului, pe de-o parte, şi legăturile ei amoroase, pe de alta. De altfel, aşa începeţi volumul „Maria Tănase. Artista, omul, legenda“: „Cea mai mare iubire a Mariei Tănase a fost jurnalistul francez Maurice Nègre“. Cine a fost acest domn?

Stejărel Olaru: Era un jurnalist trimis la Bucureşti în calitate de corespondent al unei agenţii private, Havas. După război, a devenit agenţia France Press, iar Maurice Nègre – preşedintele ei, cu două mandate. Este vorba despre un personaj foarte interesant şi cunoscut în Franţa, mai ales în acea perioadă. În 1938, când a venit aici, odată cu începerea războiului a avut şi responsabilităţi pe partea de intelligence (n.r. – informaţii secrete). A acceptat să lucreze pentru reţeaua britanică – Franţa căzuse, era ocupată, iar spionajul francez a fost preluat de britanici. El a fost descoperit ca spion britanic la Bucureşti. A fost arestat şi condamnat la zece ani de închisoare, în 1941, de către regimul Antonescu. A fost eliberat după aproximativ zece luni şi s-a întors în Franţa, în 1942. De atunci, Maria Tănase nu l-a mai văzut, dar între ei a fost o poveste de dragoste foarte puternică. Acest lucru este confirmat de cei care au cunoscut-o pe Maria Tănase atunci şi care mai târziu au descris câte ceva din povestea lor de dragoste. Maria Tănase a fost marcată de plecarea lui, în 1942. A vrut să intre în contact cu el după terminarea războiului, dar n-a reuşit, pentru că Maurice Nègre nu i-a răspuns niciodată la scrisori, ceea ce pe Maria Tănase a rănit-o. S-a tot spus că Maurice Nègre a fost eliberat din închisoare la intervenţia Mariei Tănase, care şi-ar fi vândut bijuteriile, blănurile şi obiectele de valoare pentru a mitui autorităţile române. Este o minciună. Negocierile privind eliberarea lui Maurice Nègre sunt descrise într-un dosar, care este la arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, din care aflăm că, în realitate, Maurice Nègre a fost eliberat în urma presiunii Guvernului de la Vichy.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus