Stiri de ultima ora

INTERVIU Nora, fiica fotografului Ioan Matei Agapi: „Comuniştii au tot încercat să-l atragă pe tata să devină membru de partid“

Regizoarea şi directorul de imagine Nora Agapi vorbeşte despre soarta tatălui ei, fotograful Ioan Matei Agapi, şi a impresionantei arhive fotografice pe care acesta a lăsat-o în urmă. Cele mai multe imagini surprind vremurile gri ale dictaturii, când comuniştii încercau constant să îl aducă în sânul partidului, iar el se eschiva cu ajutorul umorului.

La finalul verii, într-un mic apartament din Iaşi, se stingea din viaţă Ioan Matei Agapi, fotograf cunoscut în special pentru documentarea în imagini a Iaşiului din perioada comunistă. Recent, fiica sa, Nora Agapi, director de imagine şi regizoarea unui documentar dedicat acestuia, „Timebox“, a început procesul de digitalizare a imensei arhive fotografice, care va fi disponibilă online, pe site-ul ioanagapi.com . Mai mult, a colaborat cu Călina Bârzu, curator la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), la realizarea unei expoziţii cu o mică frântură din munca fotografului. „Oarecari. 1967-1978 văzuţi de Ioan Matei Agapi“ poate fi vizitată până pe 15 noiembrie şi surprinde oameni care acum „nu mai sunt nişte oarecare“, după cum spune Nora într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“. Aceasta mai vorbeşte despre veselia şi amărăciunea care au marcat ultimii ani din viaţa tatălui ei, dar şi despre pasiunea infinită pe care acesta o avea pentru meseria sa, ţinând aparatul de fotografiat la gât chiar şi prin casă.

„Weekend Adevărul“: Nora, tatăl tău a fost un personaj. Care ar fi primul cuvânt prin care l-ai descrie?

Nora Agapi: Sunt atât de multe de spus despre tata, dar cu siguranţă umorul îl caracteriza cel mai bine. Ieşea din orice situaţie folosindu-se de umor şi de autoironie.

Tu l-ai moştenit din punctul ăsta de vedere?

Aşa am vrut să cred o perioadă, dar mi-am dat seama că nu-mi iese la fel de bine. El era o fire foarte puternică şi reuşea să-i influenţeze pe mulţi din jurul lui doar prin felul lui de a fi. Râdeam foarte mult în preajma lui.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus