Stiri de ultima ora

Germania a restituit toate obiectele de artă adunate de colecţionarul Cornelius Gurlitt, după mai bine de 80 de ani de când au fost furate de nazişti

Germania a restituit toate obiectele de artă adunate de colecţionarul Cornelius Gurlitt, după mai bine de 80 de ani de când au fost furate de nazişti
Cultura
Germania a restituit proprietarilor de drept toate cele 14 opere de artă adunate de colecţionarul Cornelius Gurlitt despre care s-a constatat că au fost furate de la evrei sub al III-lea Reich, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, informează AFP.

În 2012, în timpul unei operaţiuni vamale, autorităţile au descoperit colecţia formată din peste 1.500 de lucrări, care stătuseră ascunse timp de zeci de ani în locuinţele lui Cornelius Gurlitt, al cărui tată se ocupase de comercializarea aşa-numitelor obiecte de "artă degenerată" în numele regimului nazist. Cazul a avut ecouri la nivel internaţional.

Paisprezece dintre obiecte au fost identificate ca fiind furate de la evrei, însă constituirea acestei comori continuă să aibă încă unele necunoscute. Colecţionarul de artă germano-austriac a murit în 2014.

"Este un semnal important că aceste opere de artă pot "fi înapoiate moştenitorilor victimelor", a salutat ministrul Culturii, Monika Grütters.

"În spatele fiecăreia dintre aceste opere se ascunde un destin uman tragic, ca cel al lui Henri Hinrichsen, care a murit la Auschwitz", a adăugat oficialul. "Nu putem repara această suferinţă teribilă, dar încercăm (...) să ne îndeplinim responsabilitatea noastră morală".

Tatăl lui Cornelius Gurlitt a fost însărcinat de nazişti încă din 1938 să vândă opere furate de la evrei sau confiscate.

Colecţia, care include picturi de Renoir, Cézanne, Beckmann, Delacroix sau Munch, este evaluată la câteva milioane de euro.

La moartea sa, Cornelius Gurlitt a desemnat Muzeul de Arte Frumoase (Kunstmuseum) din Berna drept moştenitor al colecţiei sale, însă 500 de piese disputate sunt păstrate în Germania.

Restituirea obiectelor de artă este complicată de dificultatea de a retrasa istoria pieselor şi de termenul de prescripţie de 30 de ani dincolo de care proprietatea unei opere de artă nu mai poate fi contestată în Germania.

Cu toate acestea, operele au fost restituite, în special în 2015, când un Matisse a fost dat înapoi familiei colecţionarului de artă evreu Paul Rosenberg, bunicul jurnalistei Anne Sinclair.

Cornelius Gurlitt a trăit zeci de ani la Munchen, în mijlocul a peste o mie de opere de artă. Alte 239 au fost depozitate în casa sa din Salzburg, Austria.

După descoperirea lor, autorităţile germane au păstrat întreaga afacere secretă timp de peste un an.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus