Stiri de ultima ora

„Fuocoammare“, un film despre criza refugiaţilor, este marele câştigător al Festivalului de Film de la Berlin

„Fuocoammare“, un film despre criza refugiaţilor, este marele câştigător al Festivalului de Film de la Berlin
Cultura
Foto Getty Images

„Fire at Sea/ Fuocoammare“, în regia lui Gianfranco Rosi, a primit premiul Ursul de Aur la cea de-a 66-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (11-21 februarie), care a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.

Cea de-a 66-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin s-a încheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, cineastului Gianfranco Rosi, pentru "Fire at Sea/ Fuocoammare", o coproducţie Italia - Franţa, care prezintă drama refugiaţilor ce ajung pe insula Lampedusa, din sudul Italiei, acesta fiind primul loc în drumul lor spre Europa.

"Este inacceptabil ca oamenii să moară în timp ce traversează marea, încearcând să se salveze (de ceea ce se întâmplă în ţările lor, n.r.)", a declarat Gianfranco Rosi, pe scena galei Berlinalei 2016.

Trofeul i-a fost înmânat de actriţa Meryl Streep, preşedintele juriului competiţiei principale a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

Competiţia principală a Festivalului de Film de la Berlin a inclus 23 de pelicule, dintre care 18 au concurat pentru marile trofee din selecţia oficială. 19 dintre aceste filme au fost proiectate în premieră mondială.

În afară de Meryl Streep, din juriul competiţiei principale a Berlinalei 2016 au mai făcut parte Lars Eidinger (Germania), Nick James (Marea Britanie), Brigitte Lacombe (Franţa), Clive Owen (Marea Britanie), Alba Rohrwacher (Italia) şi Małgorzata Szumowska (Polonia).

Pe de altă parte , lungmetrajul "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, a câştigat, la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, trofeul C.I.C.A.E - "Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai" (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă), unul dintre premiile secţiunii "Forum", care au fost însă anunţate, sâmbătă după-amiază, înaintea galei de la Berlin.

   

"Ilegitim", unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu şi Mihaela Perianu.

Totodată, printre peliculele distinse în cadrul altor secţiuni ale ediţiei din acest an a festivalului şi anunţate înaintea galei de sâmbătă seară s-a numărat şi filmul , în valoare de 2.500 de euro, din partea juriului internaţional al secţiunii Generation 14plus. Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită "Tokoriki", unde întregul sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus