Stiri de ultima ora

Filme de Anca Miruna Lăzărescu și Dan Chișu - proiectate în cadrul Marche du Film de la Cannes

Filme de Anca Miruna Lăzărescu și Dan Chișu - proiectate în cadrul Marche du Film de la Cannes
Cultura
În total, în cadrul Marche du Film vor fi proiectate opt filme românești: "Varză, cartofi și alți demoni" (regia Șerban Georgescu), "Dublu" (regia Catrinel Dănăiață), "Aniversarea" (regia Dan Chișu), "La drum cu tata" (regia Anca Miruna Lăzărescu), "Dincolo de calea ferată" (regia Cătălin Mitulescu), "Box" (regia Florin Șerban), "Lumea e a mea" (regia Nicolae Constantin Tănase) și "Minte-mă frumos în Centrul Vechi" (regia Iura Luncașu).

Standul românesc de la Marche du Film este organizat de Centrul Național al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii și are ca scop principal promovarea cinematografiei românești pe plan internațional. Standul va furniza informații la zi despre industria românească de film și va pune în legătură cineaști români cu industria internațională de cinema, cu instituții străine, organizații sau companii de producție și de distribuție.

România va fi promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producție prin intermediul studiourilor cinematografice și al echipelor de producție din țară.

Cristian Mungiu (cu "Bacalaureat") și Cristi Puiu (cu "Sieranevada") au fost selectați în Competiția oficială, alături de Pedro Almodovar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan sau de frații Dardenne. Filmul "Câini" al lui Bogdan Mirică este de asemenea selectat în secțiunea Un Certain Regard. "4:15 p.m. sfârșitul lumii" de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga face parte din Competiția oficială de scurtmetraje, iar "Toate fluviile curg în mare", de Alexandru Badea, va concura în secțiunea Cinefondation.

Două coproducții cu România sunt prezente la Cannes anul acesta: în Competiția Oficială lungmetrajul "Toni Erdmann", o coproducție Germania-Austria-România (coproducător român Ada Solomon), iar în Semaine de la Critique — "Album" (Turcia-Franța-România, coproducători români Oana Iancu și Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean face parte din Juriul secțiunii Cinéfondation și de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului "Ilegitim",  Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14 — 17 mai). Aflat la cea de-a 17-a ediție, programul are drept scop perfecționarea profesională a producătorilor; anul acesta sunt selectați 20 de specialiști din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Anca Damian a regizat "Carre", unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animațiile, în care joacă tineri actori.

"Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Culturii și ale Centrului Național al Cinematografiei din România la Cannes, anul acesta, este semnarea unui acord cu Le Centre national du cinéma et de l image animeé din Franța, pentru o politică de cooperare strânsă în domeniul filmului", se arată în comunicat. Această nouă convenție va prevedea o expertiză detaliată acordată de către partea franceză în privința modului de funcționare și organizare a Centrului Național al Cinematografiei, mai ales în relațiile cu instituțiile europene și internaționale, dar și în dezvoltarea de proiecte menite să susțină educația cinematografică și cinefilia și de asemenea îmbunătățirea unor aspecte nefuncționale la nivelul sistemului de finanțare și promovare a cinematografiei naționale.

Corina Șuteu, ministrul Culturii din România, va participa la evenimentul dedicat semnării acestui document.

De asemenea, standul românesc de la Cannes își propune să sprijine industria locală de film astfel încât România să fie competitivă în regiune, pentru a atrage producții de film străin. În acest scop se lucrează, la nivelul Ministerului Culturii și al Centrului Național al Cinematografiei din România, la un sistem de tip "Tax Incentives" (scutiri de taxe — n.r.) ce se vrea a fi funcțional până la finele acestui an.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus