Stiri de ultima ora

Festivalul de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT se încheie cu spectacolul „Harap-Alb“

Festivalul de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT se încheie cu spectacolul „Harap-Alb“
Cultura
Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! a adunat bucureştenii în centrul Capitalei                  FOTOGRAFII: Sorin Toma

"Harap-Alb", producţia a cărei realizare a necesitat trei luni de zile şi o echipă formată din sute de constructori, costumieri, tehnicieni, muzicieni, actori şi acrobaţi, încheie Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT. Spectacolul de teatru de stradă şi acrobaţii va fi reprezentat astă-seară, de la ora 22.20, în Piaţa Universităţii.

Rezervat pentru ultimul weekend de festival, spectacolul românesc de mare magnitudine Harap-Alb a avut premiera sâmbătă, 4 august, de la ora 22.20, în Piaţa Universităţii, şi va încheia cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! cu reprezentaţia din 5 august, de la ora 22:20, în Piaţa Universităţii.

Cel de-al patrulea weekend B-FIT in the Street! este unul dintre cele mai aglomerate şi dinamice weekenduri de festival cu 15 spectacole din Italia, Rusia, România, Portugalia, Spania şi Germania.

După o lună de spectacole în fiecare weekend din perioada 13 iulie – 5 august, ediţia aniversară B-FIT in the Street! a pregătit pentru weekendul 4-5 august un program de spectacole mobile, o paradă, ateliere pentru copii, reprezentaţii de echilibristică, numere de jonglerii cu focul, spectacole nocturne grandioase şi spectacole de teatru de stradă româneşti şi internaţionale.

Duminică, Piaţeta din faţa Teatrului Odeon găzduieşte spectacole de foc şi de jonglerie şi echilibristică din România şi Italia, iar Piaţa Universităţii şi Centrul istoric vor fi populate de artiştii unor spectacole mobile internaţionale. În Parcul Kretzulescu poate fi vizionat atât sâmbătă, cât şi duminică, un spectacol-instalaţie din Portugalia care transformă spaţiul public într-o poezie vizuală.

Centrul istoric este locaţia spectacolelor Teatrului Masca în weekendul 4-5 august, iar Parcul Cişmigiu este destinaţia publicului tânăr B-FIT in the Street! cu un program de câte trei ateliere pentru copii pe zi, printre care un atelier de actorie şi pantomimă, un atelier de percuţie şi un atelier de handmade.

TRANSIT.ion, adaptare a piesei Soarele şi moartea scrisă de libanezul Wajdi Mouawad

Una dintre marile surprize ale ediţiei din acest an B-FIT in the Street! a fost rezervată ultimei sâmbete din festival. Compus din trei elemente spectaculoase, momentul de sâmbătă seara, 4 august, a marcat atât aniversarea celor zece ediţii B-FIT in the Street!, cât şi celebrarea Centenarului Marii Uniri. După ce s-au bucurat de spectacolele din punctele centrale ale oraşului, fanii B-FIT in the Street! au fost aşteptaţi pe 4 august, de la ora 20:50, în Piaţa George Enescu, pentru singura reprezentaţie a spectacolului nocturn TRANSIT.ion. Adus în România de compania de teatru Pan.Optikum din Germania, producţia este o adaptare a piesei Soarele şi moartea scrisă de libanezul Wajdi Mouawad. Cu o echipă de 30 de actori, dansatori, muzicieni, artişti şi tehnicieni, producţia TRANSIT.ion creează o parabolă vizuală a societăţii contemporane cu ajutorul acrobaţiilor aeriene, a jocurilor de lumini, foc şi artificii.

După spectacolul TRANSIT.ion, din Piaţa George Enescu, artiştii prezenţi în acest weekend de festival pornesc într-o paradă festivă pe Calea Victoriei şi Bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire în Piaţa Universităţii, unde, de la ora 22:20 are loc premiera primului spectacol românesc de teatru de stradă de mari dimensiuni, Harap-Alb. Un spectacol inovator, care combină zona tradiţională cu elemente ale teatrului contemporan, Harap-Alb va fi reluat duminică, 5 august, cu o reprezentaţie în Piaţa Universităţii, care va închide ediţia aniversară din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street!

Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT este cel mai mare eveniment de gen din ţară, care în 2018 a sărbătorit zece ediţii şi Centenarul Marii Uniri cu o amplă selecţie de producţii româneşti şi cu un mix variat de spectacole nocturne, parade, acrobaţii aeriene, instalaţii interactive, ateliere pentru copii, numere de echilibristică şi jonglerii cu focul aduse la Bucureşti de artiştii celor 11 ţări participante.

Titlul ediţiei aniversare, „O poveste românească în Anul Centenarului”, a fost inspirat de prezentarea în premieră la B-FIT in the Street! 2018 a celui mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România până în acest moment. O producţie a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB, spectacolul Harap-Alb reinterpretează faimoasa poveste a lui Ion Creangă cu ajutorul tehnologiei, aducând astfel un omagiu culturii româneşti la 100 de ani de la Marea Unire a României.

5 august

19:00 – 19:30 -> Piaţeta Odeon: Bubble Street Cirkus – spectacol de jonglerie şi echilibristică, Italia

19:00 – 19: 45, 21:00 – 21:45 -> Piaţa Universităţii: Russian Folk Stilt Walkers – acrobaţi pe catalige, Rusia

19:00 – 19:45 -> Strada Lipscani: Historical Acrobatic Flag Wavers - – stegari, Italia

19:00 – 21:00 -> Parcul Cişmigiu – Podul de Nuc: Drum Up Circle - atelier de percuţie pentru copii, România

19:00 – 20:00 -> Parcul Cişmigiu: ATELIER PĂpuŞi – atelier confecţionare păpuşi de mână, pentru copii, România

20:00 – 21:00 -> Parcul Cişmigiu: ATELIER SHADES – atelier pentru copii, România

20:00 – 20:40 -> Parcul Kretzulescu (langa Biserica Kretzulescu): Passage – spectacol-instalaţie, Portugalia

20:00 – 21:30 -> Strada Lipscani: Noi – spectacol-paradă de Centenar, România

21:00 – 21:25 -> Piaţeta Odeon: Drum’n’fire – spectacol de foc, România

21:00 – 21:45 -> Piaţa Universităţii: Historical Acrobatic Flag Wavers - – stegari, Italia

  22:20 – 23:20 -> Piaţa Universităţii: Harap Alb - marionete gigant, România
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus