Stiri de ultima ora

Expoziţie de fotografie şi o reprezentaţie la aniversarea actorului Alexandru Repan

Expoziţie de fotografie şi o reprezentaţie  la aniversarea actorului Alexandru Repan
Cultura
A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, regiza pentru prima dată şi aducea în scenă „Scrisoarea III” a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La vârsta de 14-15 ani, ştia deja pe dinafară o mulţime de roluri din piese celebre.

După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor.

În 1961, a fost admis la Institutul de Teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. A fost coleg, între alţii, cu Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu şi Olga Bucătaru.

Repan şi-a început cariera la Teatrul „Barbu Ştefănescu Delavrancea”. În 1969, a fost remarcat de Horia Lovinescu, care l-a adus în trupa Teatrului „Nottara”. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija şi Felix Alexa.

Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului „Nottara” s-au remarcat „Anonimul”, de Ion Omescu, regia Dan Nasta; „Crimă şi pedeapsă”, adaptare după romanul lui Fiodor Dostoievski, regia Sanda Manu; „Şi eu am fost în Arcadia”, de Horia Lovinescu, regia Dan Nasta; „Hamlet”, de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu; „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, de Horia Lovinescu, regia Dan Micu; „Insomnie”, de Adrian Dohotaru, regia Alexandru Dabija; „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, regia Dominic Dembinski; „Jacques şi stăpânul său”, de Milan Kundera, regia Petre Bokor; „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, regia Radu Gabrea; „Vino la pod, iubita mea!”, de Kiszely Gábor, regia Alexandru Repan; „Hora iubirilor”, de Arthur Schnitzler, regia Felix Alexa; „Cabinierul”, de Ronald Harwood, regia Marcel Ţop; „Vizitatorul”, de Eric-Emmanuel Schmidt, regia Claudiu Goga; „Aniversarea”, de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regia Vlad Massaci.

A fost solicitat să joace şi pe alte scene, precum Teatrul Mic, Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Naţional din Bucureşti şi Teatrul de Vest (Reşiţa).

Alexandru Repan şi-a împrumutat vocea inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes („Rochia albă de dantelă”, „Hanul dintre dealuri” şi „Lumini şi umbre”).

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus