Stiri de ultima ora

Expoziţia Dacia Felix redescoperă trecutul României la Europalia

Expoziţia Dacia Felix redescoperă trecutul României la Europalia
Cultura
Expoziţia „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României” a fost deschisă vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cel mai vechi oraş belgian, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA.

În prezenţa a peste două sute de participanţi, printre care şi Ambasadorul României în Regatul Belgiei, E.S. Doamna Andreea Păstârnac, vineri au luat cuvântul preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, directorul general Europalia International, Koen Clement, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul ICR Bruxelles, Liliana Ţuroiu, coordonator general Europalia România, An Christiaens, consilier cultural la Primăria din Tongeren şi directorul Muzeului Galo-Roman din Tongeren, Bart Distelmans.

Directorul general Europalia International, Koen Clement, a afirmat că este bucuros că, la a 50-a aniversare, festivalul internaţional Europalia are ca invitat o ţară europeană mare, cu o cultură bogată, şi că entuziasmul publicului invitat la deschiderea oficială preconizează că şi expoziţia de la Tongeren va avea succes, amintind de numărul impresionant de vizitatori, de până acum, ai expoziţiei Brâncuşi de la Bruxelles.

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu a subliniat faptul că partenerii belgieni „s-au străduit să facă o prezentare cu totul deosebită unor piese pe care şi ei le consideră excepţionale“. Directorul MNIR a spus că în expoziţie sunt etalate „bijuterii ale coroanei patrimoniului nostru istoric“, amintind de Coiful de la Coţofeneşti sau de brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa. De asemenea, a scos în evidenţă maniera modernă şi completă de prezentare a exponatelor, întrucât, pe lângă obiecte, organizatorii au pus la dispoziţie hărţi, prezentări digitale, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, animaţii etc.

Considerând expoziţia „o fereastră către civilizaţiile antice de pe teritoriul României“, preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, a evidenţiat în mod special moştenirea pe care am primit-o de la romani noi, românii, şi întreaga Europă: „Fără Imperiul Roman nu putem vorbi despre Europa, iar trecutul României se intersectează, în toate punctele sau evenimentele majore ale istoriei, cu trecutul Europei. Şi, înţelegând contribuţiile populaţiilor pre-romane la cultura europeană, vom avea o imagine mai clară a dezvoltării Europei de-a lungul secolelor, pe care ne-o putem imagina ca un arbore cu o coroană bogată, care are una dintre rădăcini în pământul de la nordul Dunării“.

Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe, expoziţia „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României” se doreşte a fi un exerciţiu de înţelegere a unei civilizaţii actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european.

Selectate şi amplasate după un concept al Muzeului Galo-Roman din Tongeren, exponatele provin de la MNIR şi de la alte 18 instituţii muzeale din ţară, care au contribuit la realizarea acestui proiect amplu: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău; Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea; Muzeul Civilizaţie Dacice şi Romane – Deva; Muzeul Judeţean Satu Mare; Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Judeţean Argeş – Piteşti; Muzeul Judeţean Buzău; Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău; Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş – Baia Mare; Muzeul Judeţean Mureş – Târgu Mureş; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca; Muzeul Naţional al Unirii – Alba-Iulia; Muzeul Romanaţiului – Caracal; Muzeul Ţării Crişurilor – Oradea; Muzeul Judeţean Ialomiţa – Slobozia; Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie – Constanţa.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus