Stiri de ultima ora

EXCLUSIV Dan Hăulică a murit. Marele critic de artă avea 82 de ani

EXCLUSIV Dan Hăulică a murit. Marele critic de artă avea 82 de ani
Cultura
Dan Hăulică a murit, duminică dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală, după o lungă suferinţă. Hăulică a fost cunoscut ca unul dintre cei mai mari critici de artă ai României, membru corespondent al Academiei Române şi fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de artă.

Remember Gellu Naum. Autorul "Cărţii cu Apolodor" s-a născut pe 1 augu...

Absolvent al Facultăţii de filologie şi al Institutului de arte plastice, eseist literar, critic de artă, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, Dan Hăulică a fost redactor-şef pentru o lungă perioadă de timp al revistei de literatură universală Secolul 20. 

Între 1956-1958 a fost redactor la "Gazeta literară" din Bucureşti, de unde a fost transferat în funcţia de cercetător la Institutul de istorie şi teorie George Călinescu.

În aprilie 1989, a semnat, alături de alte şase personalităţi (Geo Bogza, Ştefan Augustin Doinaş, Octavian Paler, Mihail Şora, Al. Paleologu şi Andrei Pleşu), o scrisoare colectivă adresată Uniunii Scriitorilor, prin care se protesta faţă de măsurile luate asupra lui Mircea Dinescu, exclus din redacţia României Literare.

A fost preşedinte al AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă), ales în 1981. În 2012 era preşedinte de onoare al aceleiaşi asociaţii. A fost preşedinte al CAMERA (Consiliul Mondial pentru Editarea şi Cercetarea Artei), ales în 1986.

La data de 31 iulie 1990, Dan Hăulică a fost numit în calitatea de ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus