Stiri de ultima ora

Dolj: La Craiova s-a deschis Salonul național de minerale, fosile și geme

Dolj: La Craiova s-a deschis Salonul național de minerale, fosile și geme
Cultura
Pe esplanada Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova s-a deschis vineri Salonul național de minerale, fosile și geme, o expoziție cu vânzare în aer liber care reunește circa 40 de colecționari și comercianți din țară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, București ș.a.) și din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova).

Publicului interesat i se prezintă astfel o diversitate de minerale, pietre semiprețioase și atrăgătoare bijuterii hand-made (coliere, cercei și brățări).

Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei din Craiova, principala instituție organizatoare a evenimentului, a afirmat că manifestarea, ajunsă la a 10-a ediție, a devenit una tradițională pentru municipiul Craiova, fiind una de succes, plăcută publicului craiovean, "în mod special doamnelor și domnișoarelor".

"Și în acest an, doamnele și domnișoarele vor avea posiblitatea, pe parcursul a trei zile, să admire aceste nestemate ale adâncurilor pământului prelucrate sub forma unor frumoase bijuterii. Manifestarea are și o componentă științifică, pe parcursul acesteia va avea loc și o conferință științifică", a spus Ridiche.

Vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică a îndemnat femeile de toate vârstele să vină în aceste zile la Salonul național de minerale, fosile și geme din centrul Craiovei, "pentru că au ce vedea". "Îi felicit pe toți cei implicați în organizarea acestei frumoase manifestări, care a ajuns deja la cea de-a X-a ediție. Sunt convinsă că toți craiovenii se vor bucura de acest salon, în special doamnele și domnișoarele, pe care le îndemn să vină aici pentru că au ce vedea, fiind și o expoziție cu vânzare", a spus Oana Bică.

Șeful Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, Aurelian Popescu, a afirmat că Salonul reunește "lumea bună a mineralogiei românești", iar cele zece ediții ale salonului au însemnat 400 de participanți, 20 de conferințe la care au asistat circa 500 de persoane, cel mai important participant fiind însă publicul, despre care susține că este unul avizat.

"Aici veți găsi lumea bună a mineralogiei românești. Acestea sunt cuvintele unor participanți la saloanele din țară care au spus voi ați luat crema . Majoritatea participanților au studii de geologie, iar cei care nu au astfel de studii sunt pasionați de mineralogie, de fosile, de geme și uneori pasiunea bate știința. Sunt persoane care s-au pregătit individual și unii dintre ei chiar au făcut la vârste înaintate facultatea de geologie (...) În cadrul acestei manifestări, cel mai important este publicul căruia i se adresează, un public a cărui educare o urmărim atât prin conferințele pe care le organizăm în cadrul salonului, dar mai ales în transmiterea informației de către participanții la salon. De aceea îi îndemn pe vizitatori să ceară cât mai multe informații, pentru că au de la cine", a spus Aurelia Popescu.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Olteniei, în România, primele saloane de minerale, fosile și geme s-au desfășurat la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, fiind inițiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeș-Bolyai , un pasionat de colecționarea și șlefuirea mineralelor.

"La aceste manifestări luau parte colecționari de minerale și fosile, pasionați din toată țara, tineri sau vârstnici, interesați sau numai curioși. Încet-încet, în orașele cu tradiție în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timișoara, Oradea, Iași, București, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezențe obișnuite în peisajul social și cultural de la noi", se afirmă în comunicatul Muzeului Olteniei.

Salonul va putea fi vizitat zilnic, în intervalul orar 9,00-19,00, iar duminică, până la ora 15,00. Craiovenii pasionați de minerale pot participa sâmbătă, 20 mai, ora 11,00, la sediul Secției de Științele Naturii (strada Popa Șapcă nr. 7), la conferința Oltenia geologică , susținută de Ion Stelea, cercetător în cadrul Institutului Geologic Român din București.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus