Stiri de ultima ora

Documentarul Ieşirea trenurilor din gară , de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, din 18 iunie în cinematografe

Documentarul  Ieşirea trenurilor din gară , de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, din 18 iunie în cinematografe
Cultura
Lungmetrajul documentar „Ieşirea trenurilor din gară”, regizat de Radu Jude şi istoricul Adrian Cioflâncă, va avea premiera în cinematografele din România pe 18 iunie 2021, potrivit unui comunica remis News.ro.

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secţiunea competiţională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Lansarea documentarului „Ieşirea trenurilor din gară” va marca 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

Filmul va avea avanpremiera la Iaşi, în cadrul Moldova Film Festival (2-6 iunie 2021), fiind proiectat în secţiunea Contemporary Masters. Evenimentul este programat pe 5 iunie, de la ora 19:00, la Cub TNI, şi se va desfăşura în prezenţa regizorului Adrian Cioflâncă.

„Ieşirea trenurilor din gară” este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii despre soarta lor. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografii realizate în timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul, de Cătălin Cristuţiu. Producători sunt Ada Solomon, Carla Fotea şi Radu Jude, iar producător asociat este Adrian Cioflâncă.

„Ieşirea trenurilor din gară” este o producţie microFILM şi nomada.solo.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Cu lungmetrajul său de debut - „Cea mai fericită fată din lume” - Jude a primit premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului.

Adrian Cioflâncă este director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dar şi cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) şi expert în Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005, este membru în delegaţia României la International Holocaust Remembrance Alliance. A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum din Washington (2009). Între 2010-2012, a fost director de department la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. A editat şapte volume, în colaborare, cel mai recent dintre ele fiind „Istoria recentă altfel. Perspective culturale” (Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă, coordonatori, Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013). A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violenţă politică, istorie culturală şi teoria istoriei. A fost consultant şi documentarist pentru mai multe filme şi spectacole de teatru.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus