Stiri de ultima ora

DOCUMENTAR - Călătorie simbolică cu trenul regal

DOCUMENTAR - Călătorie simbolică cu trenul regal
Cultura
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, se organizează un drum simbolic, de la Sinaia la Bucureşti, cu Trenul regal. Această călătorie face parte dintr-un proiect cultural Călători prin istorie. 1 Decembrie 1918 - 2013 .

Acţiunea este iniţiată şi găzduită de Ministerul Transporturilor.

Principesa Margareta, principele Radu, principele Nicolae, principesa Elena însoţiţi şi de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, vor pleca din gara Sinaia la ora 13,00.

Trenul va opri la Câmpina şi Ploieşti Vest şi va ajunge la Gara de Nord din Bucureşti la ora 15,45.

Trenul regal a intrat în serviciul Casei Regale a României, în iunie 1928, în timpul primei domnii a regelui Mihai I (1927-1930, 1940-1947). A fost folosit atât de regii României Carol al II-lea (1930-1940) şi Mihai I, cât şi în perioada comunistă, când a avut statut de tren prezidenţial.

Dacă în ianuarie 1940, regale Mihai a călătorit în Basarabia cu acest tren, pentru a petrece Boboteaza, în 1955 a fost locul în care Gheorghe Gheorghiu - Dej a purtat negocieri despre statutul trupelor sovietice staţionate în România cu Nikita Hruşciov, liderul sovietic din epocă.

Trenul regal este compus din cinci vagoane de tip salon şi de dormit, finisate cu materiale deosebite - piele de Cordoba, furnir de nuc şi trandafir, sticlă de Murano şi cristal de Boemia.

Vizita regelui Ferdinand a reginei Maria la Carei, 24 mai 1919; sosirea trenului regal în gară.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus