Stiri de ultima ora

„De ce eu?“, premiat la un festival de film din Rusia, dedicat lui Tarkovski

„De ce eu?“, premiat la un festival de film din Rusia, dedicat lui Tarkovski
Cultura
Tudor Giurgiu, alături de Mihai Constantin şi Emilian Oprea, pe platoul de filmare

Regizorul Tudor Giurgiu a câştigat Menţiunea Specială pentru „înaltul profesionalism în lucrul cu actorii din filmul De ce eu?” duminică seara, la gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Zerkalo (Oglinda), dedicat  marelui cineast Andrei Tarkovski şi organizat în oraşul Ivanovo, Rusia.

Trofeul i-a fost înmânat de renumitul regizor rus Aleksandr Sokurov, membru al juriului competiţiei, alături de Emmanuel Carrère, Serghei Choban, Maria Mironova, Fridrik Thor Fridriksson, Ilia Kutik, Krzysztof Gierat, Pavel Kaplevici şi Alina Rudnitskaia. 

Preşedintele festivalului este Pavel Lungin, recunoscut pentru Taxi Blues, Luna Park sau Ostrov. Următoarea oprire pentru De ce eu? este Festivalul Internaţional Art Film Fest, cel mai important eveniment de gen din Slovacia, ajuns la a 23-a ediţie. Festivalul are loc între 19 şi 26 iunie, în Trenčianske Teplice şi Trenčín. De ce eu? va fi proiectat în secţiunea European Corner, dedicată celor mai importante producţii europene recente. 

Din 14 iunie, De ce eu? poate fi vizionat online pe platforma HBO GO. Filmul este disponibil atât pentru publicul internaţional, cât şi pentru cel din România şi Republica Moldova. Pentru a viziona filmul, este necesară crearea unui cont. 

Pe marele ecran, De ce eu? a fost văzut până în prezent de peste 55.000 de spectatori. În Piaţa Unirii Open Air, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, a strâns peste 2000 de spectatori. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi a câştigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la Festivalul de Film de la Sofia. 

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea. Distribuţia este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus