Stiri de ultima ora

Cristi Puiu, după proiecţia „Malmkrog“ de la Berlinală: „Nu am vrut să mor şi să nu am experienţa de a face un asemenea  film despre memorie“ VIDEO

Cristi Puiu, după proiecţia „Malmkrog“ de la Berlinală: „Nu am vrut să mor şi să nu am experienţa de a face un asemenea  film despre memorie“ VIDEO
Cultura
O ecranizare de epocă cu un scenariu original după un text rusesc jucat în limba franceză, filmul „Malmkrog“ a fost  proiectat în premieră mondială la prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Berlin vineri, ora locală 11.30, în prezenţa regizorului Cristi Puiu.

Filmul „Malmkrog“ a deschis, vineri dimineaţă, secţiunea Encounters a Berlinalei, intrând în competiţie cu alte 14 filme din întreaga lume.  Filmul este „o interogare asupra cinematografiei şi memoriei ” – aşa cum declara regizorul Cristi Puiu, într-un interviu şi într-o conferinţă de presă la Berlinală –, fiind construit în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă şi maghiară. Din distribuţie fac parte actorii Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.

Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

„A fost o provocare. Nu am vrut să mor şi să nu am această experienţă de a face un film despre memorie, într-un asemenea decor“, a spus Cristi Puiu.

Regizorul a povestit experienţa de a reda atmosfera de decembrie la un conac îmbracat într-o zăpadă feerică. Acţiunea filmului are loc la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiţi cu familia Rurikovici. 

Câţiva aristocraţi s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Sunt cinci la numar, şi fiecare pare să aparţină unei alte lumi. Olga, cea mai tânară dintre ei, se ocupă cu editarea de cărţi religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soţia generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politican în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă. Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi - bătrân, orb şi obligat să stea la pat din pricina unei paralizii - se află sub îngrijirea unei sore medicale.

Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obisnuita lor partidă de whist şi la veşnicile discuţii, care îi sunt asociate în mod tradiţional. De-această dată, însă, controversa pe care o stârneşte titulatura de “armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporţii, se ramifică, deschizând noi şi noi teme, continuându-se în timpul prânzului şi intrând în impas la ora ceaiului.

Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conţină semnele cataclismului. E sfârşit de decembrie, şi un demon neştiut pare a fi pus stăpânire pe lume. „Provocarea a fost să înţeleg într-un timp foarte scurt lumea imaginată de Cristi Puiu. Am discutat mult despre culoare şi am avut şi un cod al culorilor stabilit de comun acord care, cred şi sper, că a reuşit să transforme personajele în simboluri.”, a declarat pentru presă designerul de costume Oana Păunescu.

"Malmkrog" este o coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord.

Cristi Puiu a regizat "Marfa şi banii" (2001), "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Aurora" (2010), "Sieranevada" (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Filmul Malmkrog beneficiază de susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus