Stiri de ultima ora

Creatorul de modă japonez Issey Miyake, distins cu Legiunea de Onoare în grad de comandor (FOTO)

Creatorul de modă japonez Issey Miyake, distins cu Legiunea de Onoare în grad de comandor (FOTO)
Cultura
Creatorul de modă japonez Issey Miyake a fost distins marți, la Tokyo, cu Legiunea de Onoare în grad de comandor. În capitala japoneză s-a deschis în 15 martie o expoziție prezentând cei 45 de ani de carieră ai acestui "arhitect al purității", potrivit fostului ministru francez al culturii Jack Lang, care i-a înmânat distincția, transmite AFP.

Elegantul stilist de 77 de ani a primit cu emoție recunoașterea calității activității sale. "Sunt surprins și nedumerit, mă întreb dacă merit această distincție", a afirmat el, după câteva cuvinte de mulțumire rostite în franceză.

Jack Lang a spus că l-a întâlnit pe Miyake în anii 1980, când era ministru al culturii, în timpul președinției lui Francois Mitterrand. "Imensa lui creație este pe măsura imaginii sale, senzuale și pline de virtuozitate. Opera lui surprinde, uimește și emoționează. Este în același timp sculptură și mișcare", a spus fostul ministru în cadrul unei ceremonii organizate la National Art Center din Tokyo, clădire monumentală modernă din oțel și sticlă. Lang a evocat și "deschiderea spre lume" a bărbatului "modest", "misterios", căruia nu îi place să se vorbească despre el.

Jack Lang a menționat și o călătorie făcută cu designer la Hiroshima, unde Issey Miyake s-a născut în 1938. Supraviețuitor al lansării bombei atomice asupra orașului, în august 1945, și-a pierdut mama trei ani mai târziu, în urma radiațiilor. El însuși a îndurat mari suferințe.

Issey Miyake, format în atelierele de croitorie de lux pariziene, și-a creat în 1970 propria firmă și a avut prima prezentare de modă la Paris, în 1973. Preocupat să conceapă îmbrăcăminte confortabilă asociind tehnici tradiționale și tehnologii de vârf, el s-a făcut cunoscut prin conceptul de haine realizate dintr-o singură bucată de țesut ("a-poc", "one piece of cloth").

Creatorul japonez s-a retras la sfârșitul anilor 1990 pentru a se dedica unor cercetări asupra materialelor și a tehnicilor de confecții, amintește AFP.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus