Stiri de ultima ora

Constantinescu (Artexim): Organizarea online a primei părţi a Concursului Enescu - un mare..

Constantinescu (Artexim): Organizarea online a primei părţi a Concursului  Enescu  - un  mare..
Cultura




Directorul executiv al Artexim, Mihai Constantinescu, a afirmat vineri că organizarea online a primelor două etape ale ediţiei actuale ale Concursului Internaţional "George Enescu" reprezintă un "mare challenge" pentru organizatorii competiţiei, care îşi doresc să dea un semnal lumii întregi că muzica trebuie să continue.



"Până la urmă, din cauza problemelor apărute în această perioadă, am fost nevoiţi să luăm această decizie, împreună cu directorul artistic al festivalului, maestrul Vladimir Jurowski, împreună cu toţi membrii juriului şi propunerea noastră a fost îmbrăţişată de toată lumea şi a fost considerată ca un mare challenge pe care concursul şi l-a luat prin organizarea, pentru prima dată, a acestui mod de vizionare a concurenţilor", a afirmat Constantinescu la conferinţa de presă dedicată anunţării începerii competiţiei.



El a mărturisit că momentul cel mai dificil în organizarea concursului a fost acela în care a dorit să schimbe motto-ul concursului, "Frumuseţe în viaţă", dar echipa de comunicare a demonstrat că lucruri frumoase pot fi realitate şi în această perioadă.



"Prima şi a doua etapă a concursului vor fi vizionate pe internet. (...) După anunţarea rezultatelor, vor rămâne câte şase semifinalişti pentru fiecare secţiune. Pe toţi aceşti concurenţi îi vom putea vedea în luna mai aici, împreună cu membrii juriilor, împreună cu cei care vor susţine recitaluri speciale. Vrem să păstrăm partea frumoasă şi spectaculoasă a concursului pentru luna mai, într-un an în care vom organiza, sper, şi a XXV-a ediţie a Festivalului 'George Enescu' şi în care vom sărbători şi 140 de ani de la naşterea lui Enescu", a precizat Constantinescu.



Directorul executiv al Artexim a dat asigurări că au fost luate toate măsurile protecţie.



"Din punct de vedere organizatoric, noi ne-am luat toate măsurile. Chiar acum câteva momente am avut o discuţie cu cei de la DSP, care au venit să vadă condiţiile de la Ateneul Român (pentru concertul de deschidere al concursului de sâmbătă - n.r.). Este un concert fără public, este un concert numai cu orchestra pe scenă, o orchestră diminuată, de 47 de persoane, care, totuşi, va prezenta un program special - două concerte în premieră mondială şi Simfonia I de Brahms", a explicat Constantinescu.



Mihai Constantinescu şi-a exprimat speranţa ca şi decidenţii să aprecieze acest mod de organizare a Concursului 'Enescu'.



La eveniment, desfăşurat în format online, a fost prezentă Doina Gradea, şefa SRTV, care a anunţat că TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR 3 (înregistrat) vor transmite, sâmbătă, de la ora 18,00, concertul de deschidere al Concursului 'Enescu' de la Ateneul Român, precum şi agenda săptămânală.



Din partea SRR, Liliana Staicu, director Orchestrele şi Corurile Radio România, a anunţat că Radio România Cultural şi Radio România Muzical vor transmite, de asemenea, concertul deschidere.



Mesaje adresate concursului au transmis directorul artistic al festivalului, maestrul Vladimir Jurowski, şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.



*** Concursul Internaţional 'George Enescu' începe sâmbătă, cu 205 tineri muzicieni rămaşi în cursă după reorganizarea evenimentului în online, pe fondul pandemiei, din cei 272 de muzicieni trecuţi de preselecţia din iunie.



Cei 205 candidaţi rămaşi în concurs provin din 39 de ţări. Dintre ei, 184 concurează la cele trei instrumente: vioară (66); violoncel (54); pian (64), iar 21 participă la secţiunea de compoziţie, cu 26 de lucrări. Cei mai tineri candidaţi sunt în vârstă de 14 ani, iar cei mai în vârstă candidaţi au 33 de ani.



Concertul de Gală va avea loc sâmbătă, de la ora 18,00, pe scena Ateneului Român, când vor fi prezentate în premieră mondială "Brahmsodia" - Triplu Concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu special pentru această ediţie şi Concertul pentru clarinet şi orchestră de Alexandru Ştefan Murariu - lucrare distinsă cu premiul I al Concursului 'Enescu' din 2018.



Triplul concert va fi interpretat de trei laureaţi din ediţiile precedente: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduţiu (violoncel, 2011) şi Victoria Vassilenko (pian, 2016) acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii 'George Enescu', dirijată de Josep Caballe Domenech.



Concertul va fi transmis în direct pe site-ul www.festivalenescu.ro şi la Televiziunea Română de la ora 18,00. De asemenea, concertul de deschidere va fi preluat şi pe platforma Raiffeisen Art Proiect #StagiuneVirtuală (https://art.raiffeisen.ro/), unde va putea fi văzut şi în următoarele 30 de zile.



Prima etapă de concurs a fiecărei secţiuni se va desfăşura, online, conform programului iniţial: violoncel, 30 august-3 septembrie; vioară, 5-9 septembrie; pian, 11-15 septembrie. În aceste perioade, înregistrările cu interpretările concurenţilor vor fi publicate pe site-ul www.festivalenescu.ro, pentru a putea fi ascultate de iubitorii muzicii, iar membrii juriilor vor analiza performanţele candidaţilor şi îi vor alege pe cei 12 candidaţi care vor trece în următoarea etapă.



A doua etapă de concurs se va desfăşura tot online, pe bază de înregistrări, conform programului iniţial: violoncel, 5-7 septembrie; vioară, 11-13 septembrie; pian, 17-19 septembrie. Înregistrările cu interpretările aferente acestei etape vor fi disponibile pentru publicul larg pe www.festivalenescu.ro. Dintre cei 12, juriile vor selecta şase concurenţi pentru fiecare secţiune, care vor intra în semifinală.



Competiţia de compoziţie se va desfăşura integral conform programului iniţial. Jurizarea lucrărilor trimise de concurenţi se face în mod obişnuit de la distanţă. Câştigătorul secţiunii va fi anunţat pe 20 septembrie pe www.festivalenescu.ro.



Semifinalele şi finalele la cele trei secţiuni de instrumente vor fi organizate în mai 2021, la Ateneu.



Premiile oferite sunt în valoare de 100.000 euro. La secţiunea compoziţie s-a introdus un premiu nou, pentru originalitate, în valoare de 5.000 euro.



Câştigătorii premiilor I de la Concursul 'Enescu' 2020 sunt invitaţi în cadrul Festivalului Internaţional 'George Enescu' 2021, unde vor concerta alături de mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin ş.a.).



De asemenea, câştigătorii Concursului Internaţional 'George Enescu' 2020 de la secţiunile vioară, violoncel şi pian vor beneficia de un premiu special, nou introdus în pachetul competiţiei: un concert împreună cu Orchestra Filarmonică Bohuslav Martino în noiembrie 2021, la Musikverein Golden Hall din Viena. Cei trei laureaţi ai Concursului 'Enescu' vor interpreta Triplul Concert pentru vioară, violoncel şi pian de Ludwig van Beethoven, în contextul marcării la nivel mondial a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor. Premiul este oferit de IMK Society for the Promotion of Music and Culture din Viena, o organizaţie care lucrează cu muzicieni precum Maxim Vengerov sau Mischa Maisky şi derulează proiecte în colaborare cu celebrele case de discuri Sony, Decca şi Deutsche Gramophon.



Bugetul total pentru organizarea evenimentului se ridică la 4.020.000 lei, alocaţi după cum urmează: Faza I (2020): 1.605.000 lei; Faza II (2021): 2.415.000 lei. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)





www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus