Stiri de ultima ora

Concertul extraordinar susţinut de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene  a ridicat sala în picioare la Ateneu

Concertul
extraordinar susţinut de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene  a ridicat sala în
picioare la Ateneu
Cultura
Pianista Alexandra Dariescu şi dirijorul Vasily Petrenko, alături de EUYO, pe scena Ateneului Român FOTOGRAFII: ICR/ Mihai Cratofil

Sală arhiplină la Ateneul Român duminică seara, la concertul susţinut de The European Union Youth Orchestra (EUYO)/Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, organizat de Institutul Cultural Român.

În deschiderea concertului EUYO, AdMusicam Ensemble a interpretat, în primă audiţie, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca.  

Programul concertului, condus de dirijorul Vasily Petrenko, a cuprins, în continuare, Concertul nr. 2, pentru pian şi orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu şi Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov.

Participarea muzicienilor români la EUYO - proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene - este sprijinită de Institutul Cultural Român din 2010. Evenimentul are loc sub conducerea unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice.

Concertul, organizat duminică seară în cadrul turneului aniversar ”Capital Sounds” care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea orchestrei, a avut un succes de public extraordinar. Talentul, infuzia de tinereţe şi  bucuria de a cânta a tinerilor muzicieni a ridicat sala în picioare, iar performerii au fost aplaudaţi cu entuziasm.

„Muzicienii din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene au două inimi în loc de una şi sunt ei înşişi o muzica, dupa cum se lasă străbătuţi de notele pe care le cântă“, a declarat prezentatorul evenimentului,  Marius Constantinescu.

„Publicul a aplaudat intens, a ovaţionat, a  tropăit chiar de bucurie.  E ceva unic să cânţi acasă, pe o scenă cu adevărat minunată şi mai ales să simţi energia unui public extraordinar. De mult nu am mai cântat, într-un concert, cu o asemenea bucurie“, a spus Theodor Andreescu, violinist român, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.

Frumuseţea muzicii vine din dialogul permanent cu cei cu care colaborezi şi de la care înveţi pentru a deveni, de fiecare dată, o versiune mai bună a ta, spune Alexandra Dariescu.

„Profesiunea de credinţă EUYO şi spiritul diplomaţiei culturale converg în puncte esenţiale. Este, aşadar, cât se poate de firesc, dată fiind misiunea sa, ca ICR să sprijine participarea tinerilor muzicieni români la EUYO, aşa cum o face în fiecare an, începând din 2010. Orchestră mereu tânără, EUYO este deja, în acelaşi timp, o instituţie de tradiţie, cu un palmares impresionant. Printr-o consonanţă îmbucurătoare, turneul din care face parte concertul de la Bucureşti marchează cei 40 de ani de existenţă ai EUYO în anul în care România însăşi sărbătoreşte 100 de ani de la întregire“, a subliniat doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, care a fost gazda evenimentului de la Ateneu.

Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR, şi Marshall Marcus, CEO European Union Youth Orchestra

„Este un privilegiu pentru orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) să concerteze la Bucureşti la invitaţia Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului nostru – Capital Sounds. (…) În această perioadă plină de provocări pentru Europa, EUYO se angajează mai mult ca oricând să-şi îndeplinească misiunea de a acţiona în calitate de ambasador cultural al Uniunii Europene, reunind cei mai talentaţi tineri muzicieni din toate statele member ale UE într-o orchestră unită de conştiinţa moştenirii europene comune, de inovaţie şi de căutarea permanent a excelenţei. Şi ce ar putea fi mai potrivit, în Anul European al patrimoniului cultural, ca acest concert să fie o ocazie ca România să-şi prezinte identitatea cultural ca parte a acestui patrimoniu cultural European”, a precizat domnul Marshall Marcus, CEO European Union Youth Orchestra.

La invitaţia Institutului Cultural Român, evenimentul s-a bucurat de prezenţa a numeroase personalităţi din lumea culturală, politică şi diplomatică, printre care s-au numărat domnul George Ivaşcu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, E.S. doamna Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei, E.S.Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, E.S. Domnul Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei, domnul Ştefan Emanoil Ilcuş, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Danemarcei, E. S. domnul Vassilis Papadopoulos, din partea ambasadei Greciei, domnul Takahiko Watabe, Consilier al Ambasadei Japoniei şi Adjunct al Şefului de Misiune, domnul Nigel Bellingham – directorul British Council România, domnul Claudiu Sfirschi-Lăudat- Fundaţia Culturală Greacă, domnul Rodrigo Garcia Carrio ( Instituto Cervantes), domnul Jym Pywell  (BISYOC), doamna Irina Sanda Marin Cajal - Subsecretar de stat în cadrul MCIN, domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, domnul Victor Opaschi, secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte, domnul Ştefan Gheorghiu, preşedintele UCIMR, domnul Ulpiu Vlad-vicepreşedinte UCMR. doamna Verona Maier – prorector UNMB, domnul Dumitru Avakian, domnul  Costin Popa, doamna Laura Hant, preşedintele Asociaţiei Mihai Eminescu din Viena, doamnele Rodica Mandache şi Daniela Nane.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus