Stiri de ultima ora

Concert-eveniment de Ziua Naţională a României: Nicolae Moldoveanu şi Cadmiel Boţac la Sala Radio

Concert-eveniment de Ziua Naţională a României: Nicolae Moldoveanu şi Cadmiel Boţac la Sala Radio
Cultura
Alături de Orchestra Naţională Radio vor evolua un tânăr artist la început de drum – pianistul Cadmiel Boţac, care la doar 22 de ani este deja multipremiat internaţional - şi un artist român consacrat: dirijorul Nicolae Moldoveanu, ce a dirijat orchestre ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic ş.a.

Un talent precoce, Cadmiel Boţac a început pianul la doar 4 ani, în oraşul natal, Sighetu Marmaţiei, continuând apoi la Cluj-Napoca. A urmat cursuri de măiestrie la Mozarteum International Summer Academy - Salzburg şi la International Summer Academy - Viena şi la doar 10 ani obţinea premiul I la concursul Young Virtuosov (Zagreb-Croaţia). În concertul de la Sala Radio, Cadmiel Boţac va interpreta celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră semnat de GRIEG.

Seara se va deschide cu Jocuri populare româneşti din Transilvania, lucrare ce aparţine unuia dintre marii muzicieni români ai secolului XX: compozitorul şi dirijorul Constantin Silvestri, de la a cărui dispariţie s-au împlinit 50 de ani. Un talent muzical dovedit din primii ani ai vieţii, la doar 6 ani Silvestri cânta deja la pian şi la orgă, iar la 17 ani debuta ca dirijor chiar la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, dirijând Ritualul Primăverii (Sacre du Printemps) de Stravinski şi o creaţie proprie.

Marele muzician s-a aflat ulterior la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti şi la cel al Filarmonicii bucureştene şi este şi cel care a înfiinţat catedra de dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Un moment istoric al carierei sale este şi dirijarea primei montări a capodoperei enesciene Oedipe în România, în 1958. A părăsit ţara în perioada instaurării regimului comunist şi s-a bucurat de o foarte frumoasă carieră internaţională: a dirijat ansambluri ca Chicago Symphony Orchestra, Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi este cel care a transformat Orchestra Simfonică din Bournemouth (Marea Britanie) într-un ansamblu de elită la nivel mondial.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia în re minor, semnată de Cesar Franck.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

Cadmiel Boţac

În prezent, tânărul pianist Cadmiel Boţac este masterand al Academiei de Muzică şi Arte din Viena, la clasa profesorului şi pianistului Stefan Arnold. După primii ani de formare în oraşul natal, la 14 ani s-a stabilit la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist şi pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Un eveniment foarte important în evoluţia sa a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014), unde a obţinut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a câştigat Concursul “Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa şi alte două concursuri internaţionale din Braşov şi Sibiu. 

Cadmiel Boţac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan şi Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în ţară cu Orchestrele Radio – Bucureşti şi cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croaţia, Italia, Franţa, Rusia, Germania şi Austria.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe  radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro . Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe  bilete.ro , în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro .
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus