Stiri de ultima ora

Colegiul Carol I şi sediul Operei Române din Craiova vor fi modernizate cu fonduri de 98 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării

Colegiul  Carol I  şi sediul Operei Române din Craiova vor fi modernizate cu fonduri de 98 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării
Cultura
Clădirea care adăposteşte corpul central al Colegiului "Carol I" şi Opera Română din Craiova va fi reabilitată şi modernizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Valoarea contractului este de aproape 98 de milioane de lei, iar proiectul ar urma să se desfăşoare în 30 de luni.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a participat, marţi, alături de prim-ministrul Florin Cîţu, la Craiova, la semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea şi consolidarea corpului central al Colegiului Naţional "Carol I" şi a Operei Române. Obiectivul este inclus în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii, instituţie sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, potrivit news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării, proiectul vizează lucrări de consolidare astfel încât clădirea să fie mai sigură în cazul unui cutremur. Astfel, se urmăreşte reabilitarea şi consolidarea întregului monument din centrul istoric al municipiului Craiova, inclusiv la nivelul instalaţiilor şi finisajelor, iar elementele decorative, precum componentele arhitecturale, uşile decorative din lemn, vor fi restaurate. Totodată, se vor realiza lucrări de conservare şi restaurare a picturilor, a treptelor şi balustradelor scărilor monumentale din foyerul operei şi din holul de onoare al colegiului, dar şi a mozaicului decorativ.

După finalizarea lucrărilor, destinaţia principală a Corpului central - Colegiul Naţional Carol I va fi aceea de instituţie de învăţământ, urmând ca funcţiunile actuale, cele principale şi cele conexe (spaţii pentru profesori şi administraţie, spaţii tehnice) să se păstreze şi să fie completate cu funcţiunile necesare din punct de vedere tehnic.

La Opera Română din Craiova, se propune redeschiderea accesului publicului la nivelul foaierului, realizarea unor spaţii suplimentare pentru depozitarea decorurilor, îmbunătăţirea acusticii sălii de spectacole şi izolării fonice, modernizarea mecanicii de scenă şi a iluminatului tehnologic, dar şi intervenţii pentru introducerea sistemului de ventilare şi climatizare a sălii de spectacole.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus